Napi

Szabó Mátéval csörtézik a KIM

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

Másként ítéli meg az új Ptk. cselekvőképességi szabályait az igazságügyi tárca és az ombudsman.

Nő a teher a bíróságokon

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

Jelentősen nőttek idén az alsóbb fokú bíróságok munkaterhei, különösen szabálysértési és cégjogi területen, ennek ellenére sikerült javítani az igazságszolgáltatás hatékonyságát. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde elmondta: a tavalyi évet összefoglaló beszámolója már rögzíti a megújult igazságszolgáltatási rendszer első eredményeit, amelyek azonban csak határozott és összehangolt vezetői intézkedésekkel őrizhetők meg.

Minden cég dönt a továbbműködésről

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 11.
Rovat:

Az új Ptk. minden cégformára előírja, hogy a tagoknak a továbbműködésről dönteniük kell; ennek átvezetése a cégjegyzéken illeték-, illetve közzétételi költségmentes. A kft.-knek 2016 március 15-ig kell törzstőkét emelniük.

Darák válaszolt Orbánnak

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Politikai nyilatkozatok az ítélkezést nem befolyásolhatják, társadalmi kérdések azonnali megoldását pedig nem lehet várni a Kúriától – mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A bírósgok vezetője Gyurcsány Ferencnek is válaszolt.

Elfogadták az OBH tavalyi beszámolóját

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Teljes átláthatóság jellemzi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) működését – hangsúlyozta Handó Tünde, a hivatal elnöke az Országos Bírói Tanács (OBT) ülése után tartott sajtótájékoztatón kedden a Veszprémi Törvényszéken.

A parlament és a kormány is jogalkotási rekordot dönthet idén

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Sosem látott mennyiségű törvény és kormányrendelet született az idei első félévben – derült ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárának adataiból. Június végéig majdnem kétszer több rendeletet adott ki a kabinet, mint egy évvel korábban, és több mint 120 törvény született, vagyis az év minden munkanapjára jutott egy.

Nem jogsértő a Magyar Gárda feloszlatása

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 9.
Rovat:

A Magyar Gárda Egyesület bírósági feloszlatása nem sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett gyülekezési és egyesülési szabadságot – mondta ki keddi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

Idén 137 törvényt fogadtak el

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 9.
Rovat:

Százharminchét törvényt fogadott el az Országgyűlés tavasszal és nyáron, kétharmadukat a kormány javaslatára. A 2010-es kormányváltás óta megszavazott törvények száma így már a 720-at is meghaladja. A parlament ötször módosította az idei költségvetést, egyszer az alkotmányt, ellenzéki kezdeményezésre pedig csak egy törvényt alkotott ebben az évben.

Fotózható az ügyvéd a tárgyaláson

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 8.
Rovat:

A büntetőperek tárgyalásán az ügyvédnek el kell tűrnie, hogy róla is kép- és hangfelvétel készül – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.