Napi

Patyi András lett a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 1.
Rovat:

Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát választották a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökévé a testület hétfő esti alakuló ülésén; eaz lnökhelyettes Bozsóki Éva lett. Mindkét döntést egyhangúan támogatta a testület.

Polt aggódik a földtörvény miatt

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 30.
Rovat:

A tulajdonjog védelme és a visszamenőleges hatályú törvénykezés miatt aggódik a legfőbb ügyész.

Középtávú intézményi stratégiát készített a Kúria

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. szeptember 30.
Rovat:

Elkészült a Kúria középtávú intézményi stratégiája, amely megfogalmazza a bírósági rendszerrel és a legfelsőbb ítélkezési fórummal szembeni elvárásokat, valamint foglalkozik azzal az igénnyel, hogy a Kúria korszerűbb, hatékonyabb munkamódszereket alkalmazva biztosítsa a jogegységet.

Lázár uzsorásozhat

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 27.
Rovat:

A Fővárosi Törvényszék megszüntette a Lázár János ellen rágalmazás miatt indult eljárást, mert Cs. Sándor közéleti szereplő.

Átírja a hitelbiztosíték rendszerét az új Ptk

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 27.
Rovat:

Az új Ptk. alapjaiban változtatja meg a finanszírozások korábban alkalmazott biztosítéki rendszerét is azzal, hogy megtiltja a bizalmi elemet tartalmazó biztosítéki szerződések kötését és a zálogjogot tekinti alapvető hitelbiztosítéknak – olvasható a Deloitte jogi hírlevelében. A hitelbiztosítéki rendszer átalakításán túl a hitelezést érintő fontos változás még az új hitelbiztosítéki nyilvántartás megteremtése, illetve a zálogjogosulti bizományos és az „önálló” elidegenítési tilalom bevezetése is.

A kínálati kábítószer-bűncselekmények felderítése és bizonyítása

Szerző: dr. Kiss Anna
Dátum: 2013. szeptember 26.
Rovat:

A bűnüldözés és a büntető igazságszolgáltatás nagy kihívása a kínálati oldali kábítószer-bűncselekmények felderítése és bizonyítása Magyarországon. Ezért is rendezett konferenciát erről a témáról az Igazságügyi Palotában az Országos Kriminológiai Intézet és a Legfőbb Ügyészség.

Az új ombudsman folytonosságot ígér

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 26.
Rovat:

A folytonosságra helyezi a hangsúlyt Székely László, az új ombudsman. Nem kellelhamarkodottan változtatni, de hangsúlyáthelyezésekre szükség lehet, főként az alkotmánybírósági indítványok és a nyilvánosság kezelése terén – nyilatkozta az MTI-nek szeptember 25-én hivatalba lépett biztos.