Napi

Rendzavarás az Országgyűlésben – elfogadták a földtörvényt

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 21.
Rovat:

A tervekkel ellentétben nem névszerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés pénteki ülésén 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: “hazaárulók!”

Az AB elutasította az ombudsman indítványát a nemzeti vagyonról szóló törvényről

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 21.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság teljes ülése a Magyar Közlönyben 2013. június 17-én megjelent határozat alapján elutasította Szabó Máté ombudsman jogszabály alaptörvény-ellenességének utólagos vizsgálatára, valamint nemzetközi szerződésbe ütközésének vizsgálatára irányuló indítványát. A határozat kimondta, hogy nem ellentétes a nemzetközi joggal és az Alaptörvénnyel a magyar választottbírósági szabályozás. Minderről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztálya adott tájékoztatást.

Építőipari jogszabály-módosítások jönnek

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 20.
Rovat:

Elsősorban a lánctartozások visszaszorítását szolgálja a polgári törvénykönyv (Ptk.), a közbeszerzési törvény és számos más jogszabály módosítása, amelyek folyamatosan lépnek hatályba – mondta Balázs Tamás, a Balázs & Holló Ügyvédi iroda vezető partnere egy budapesti sajtótájékoztatón.

A magyarok 30%-a támogatja az azonos neműek házasságát

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 20.
Rovat:

Érdekes eredményeket hozott a Sonda Ipsos nemzetközi közvélemény-kutatásának eredménye. A magyarok fele helyesli az azonos neműek élettársi kapcsolatának törvényes elismerését, de azzal, hogy házasságot kössenek ennél kevesebben, háromtizednyien értenek egyet. Honfitársaink a kutatásban résztvevő 16 ország átlagánál kevésbé elfogadóak a homoszexuálisokkal kapcsolatban, ugyanis az élettársi kapcsolatok esetében 73 százalékos, a házasság esetében 52 százalékos a támogatók aránya.

Öröklési szabályok az új Ptk.-ban

Szerző: dr. Pál Edith
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

Néhány fontosabb változás a végrendelet érvényességének új szabályairól, a törvényes öröklés rendjéről, a házastárs örökléséről, az özvegyi jogról, a szülők örökléséről, az utóöröklésről, a köteles rész új szabályairól és a hagyatéki terhekkel kapcsolatos kérdésekről – beszélgetés Hídvéginé Dr. Adorján Lívia címzetes táblabíróval, a Szolnoki Törvényszék tanácselnökével, egyetemi docenssel.

A gyerekek elleni bűncselekmények 80%-át közeli rokon követi el

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium idén is kampányol a gyermekek áldozattá válása ellen – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy veszprémi családi fesztiválon. Kiemelte: a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények nyolcvan százalékát közeli rokon, barát követi el.

ENSZ: vonja vissza a kormány az alkotmánymódosításokat

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat az alkotmánymódosításokat, amelyeket nemzetközi és regionális emberi jogi testületek széles körben bíráltak, úgy minősítettek, mint amelyek visszalépést jelentenek az emberi jogok védelmében, és aláássák az alkotmányosságot.

Veszteséges a bankszektor – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

A lényegesen javulás ellenére még mindig hatalmas veszteséget mutat a magyarországi bankok 2012-es összesített mérlege. Az InfoTandem heti infografikája ugyanakkor jól szemlélteti, hogy a több évi meredek zuhanás után tavaly már kifelé tartottak a vízből a pénzintézetek.

Óvatosságot kér a bíróságoktól a PSZÁF

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 18.
Rovat:

A devizahitelekkel kapcsolatos bírói ítéletek gazdasági és társadalmi hatásaira figyelmeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke a Kúria tanácselnökének írt levelében, azt közölve, hogy ezeknek a szerződéseknek az utólagos “sommás” átalakítása vagy semmissé nyilvánítása, szélsőséges esetben, államcsődben is végződhet.

Benyújtották az alaptörvény ötödik módosítását

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 14.
Rovat:

A kormány a brüsszeli kritikák hatására elfogadta és az igazságügyi miniszter pénteken be is nyújtotta az Országgyűlés elé az alaptörvény ötödik módosítását, amely október 1-jével lépne hatályba – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Kikerül az alaptörvényből az eljáró bíróság kijelölésének jogintézménye, továbbá a javaslat alapján az nem tartalmazná a bírósági ítéletek miatti különadó kivetésének lehetőségét sem. Zöld utat kap a PSZÁF beolvadása a jegybankba.