Napi

Országos nyilvántartást kapnak az élettársi, házassági szerződések

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2013. augusztus 14.
Rovat:

A házaspárok száma 1,7 millió, az élettársaké 420 ezer lehet, eddig mégis csak kevesen kötöttek vagyonjogi szerződést. Az új Ptk. által részletesebben szabályozott házassági vagyonjogi szerződések, az új jogintézményként bevezetett élettársi vagyonjogi szerződések, módosításuk, megszűnésük bejegyzésére szolgál majd a MOKK által vezetett házassági és élettársi nyilatkozatok országos nyilvántartása.

A Kúria felülbírálta a NAV-ot

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 13.
Rovat:

A NAV jogsértően minősítette üzletszerűnek számos revízió során magánszemélyek netes használtcikk-kereskedését – írja az angyalado.hu és a Pénzcentrum.

Az új Btk. szigorúan bünteti a szexuális erőszakot

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 12.
Rovat:

Az új Btk. minden eddiginél szigorúbban bünteti a szexuális erőszakot, mivel a 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett mindenféle erőszakos szexuális magatartást minősített esetként bünteti.

Székely Lászlót jelöli ombudsmannak az államfő

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 8.
Rovat:

Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának Áder János. A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését. Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.

Alkotmányellenes a közfoglalkoztatásból kizárás?

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2013. augusztus 8.
Rovat:

Az alapvető jogok biztosa szerint több szempontból aggályos az a felhatalmazás, amellyel élve az önkormányzatok a szociális támogatás feltételéként előírhatják és ellenőrizhetik a kérelmező lakókörnyezetének belső állapotát, rendezettségét. Szabó Máté ombudsman kezdeményezte annak alkotmánybírósági felülvizsgálatát is, hogy automatikusan ki lehet-e zárni az érintetteket a közfoglalkoztatásból a tankötelezettség teljesítésével, valamint a lakókörnyezet rendezettségével kapcsolatos mulasztás miatt.

Ítélet született a romagyilkosságok ügyében

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 6.
Rovat:

Tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

KIM: több mint kétszázhúsz eljárás egyszerűsödött

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 31.
Rovat:

A lakosságra nehezedő adminisztratív terhek csökkentését célzó program keretében 228, az állampolgárokat érintő hatósági eljárást vizsgáltak felül és egyszerűsítettek – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A jogos védelem egységes értelmezéséről döntött a Kúria

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 29.
Rovat:

A Kúria jogegységi döntést hozott a napokban a jogos védelem egységes bírósági értelmezése és alkalmazása érdekében – mondta Kónya István, a legfelsőbb bírói fórum elnökhelyettese, büntetőkollégiumának vezetője. A jogos védelem túllépéséért a védekező csak akkor felel, ha a jogtalan támadás elhárításának enyhébb, de célravezető módját tudatosan mellőzte. Nem büntethető, ha a támadás elhárításának szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépték túl – monsta a bírósági vezető.

Augusztustól változnak a GVH fúziós dokumentumai

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 29.
Rovat:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) módosította az egyszerű és összetett eljárásokat elhatároló fúziós közleményét, valamint az összefonódások bejelentésére szolgáló űrlapot. A dokumentumok 2013. augusztus 1-től alkalmazandók, így az ezt követően benyújtott kérelmeket a módosított űrlappal szükséges bejelenteni a GVH-hoz.