Napi

Javult a büntető ítélkezés hatékonysága a Fővárosi Törvényszéken

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 23.
Rovat:

Érdemben javult a Fővárosi Törvényszék (FT) büntető ügyszakán a ítélkezés hatékonysága, – mondta Mikó Gergely, a büntetőkollégium vezetője. Annak ellenére sikerült gyorsítani az ítélkezést, hogy tavaly a nyugdíjazások miatt a kevesebb mint 70 tagú testület ötöde hiányzott – közölte.

Hosszú szünetet tart az Ab

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 22.
Rovat:

Ítélkezési szünetet tart az Alkotmánybíróság (Ab) július 22-től augusztus 30-ig – olvasható a testület honlapján.

MNB-hitel a vállalkozásoknak

Szerző: dr. Orcsik Judit
Dátum: 2013. július 19.
Rovat:

A Magyar Nemzeti Bank 2013. június 1-jén indította el Növekedési Hitelprogramját, mely a monetáris politika eszközeként jelentős mértékben növelheti a vállalkozók beruházási kedvét.  Az MNB-nek nem titkolt szándéka volt a programmal, hogy enyhítse a kis- és középvállalkozók hitelezésében megfigyelt zavarokat, valamint megerősítse a pénzügyi stabilitást és csökkentse az ország külső sérülékenységét.

Nincs támogatottsága az eutanáziának

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 19.
Rovat:

Magyarországon az orvosok és a társadalom részéről sincs támogatottsága az aktív eutanáziának, így nem valószínű, hogy engedélyezett legyen – mondta Dósa Ágnes orvos-jogász, megjegyezve: az életmentő, életfenntartó kezelés visszautasítására (amit sokan passzív eutanáziának neveznek) jogilag már tizenöt éve van lehetőség, de itt mégsem alakult ki ennek gyakorlata.

Menthetők a devizahitelesek

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 18.
Rovat:

Jövő szerdai ülésén tárgyal a kormány a devizahitel-szerződések átírásának lehetőségeiről. A polgári törvénykönyv (Ptk.) lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A Kúriához fordultak a trafikosok

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 17.
Rovat:

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak. Az egyesület az ügy miatt jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Kúriához – közölte az MKDE.

Kkv-besorolás: visszaüthet a hiba

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 16.
Rovat:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját kizárólag kkv besorolású társaságok vehetik igénybe, az ehhez szükséges önminősítés látszólag egyszerű számítással elvégezhető, az érvényes jogi szabályozás azonban – főként a kapcsolódó vagy partnervállalkozási viszonyban álló társaságok számára – számos buktatót rejt – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország tanácsadó cég.

Darák: változik, alkalmazkodik az igazságszolgáltatás

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

Az utóbbi időszakot a változás, az alkalmazkodás és a reformok korrekciója jellemezte az igazságszolgáltatásban – mondta a Kúria elnöke a bíróságok napja alkalmából tartott hétfői budapesti ünnepségen.

Szabó Mátéval csörtézik a KIM

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

Másként ítéli meg az új Ptk. cselekvőképességi szabályait az igazságügyi tárca és az ombudsman.

Nő a teher a bíróságokon

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

Jelentősen nőttek idén az alsóbb fokú bíróságok munkaterhei, különösen szabálysértési és cégjogi területen, ennek ellenére sikerült javítani az igazságszolgáltatás hatékonyságát. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde elmondta: a tavalyi évet összefoglaló beszámolója már rögzíti a megújult igazságszolgáltatási rendszer első eredményeit, amelyek azonban csak határozott és összehangolt vezetői intézkedésekkel őrizhetők meg.