Napi

Az AB megvédte a nemzeti parkokat

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. június 1.
Rovat:

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői nyilvános határozathirdetésén. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.

Biszku-per: új eljárás

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. június 1.
Rovat:

Másik bírói tanácsnak kell eljárnia a háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében első fokon az új eljárásban a Fővárosi ítélőtábla hétfői döntése értelmében.

Új nemzetközi magánjogi kódex készül

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. május 28.
Rovat:

Új nemzetközi magánjogi kódex megalkotásáról döntött a kormány, a törvény koncepcióját ez év novemberre, a normaszöveg tervezetét jövő novemberre kell megalkotnia az Igazságügyi Minisztériumnak – olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.

Megszűnhet a bírósági végrehajtói kamara

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. május 22.
Rovat:

Nyáron megszűnhet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, a végrehajtóknak jogi végzettséget kell szerezniük, pályázat útján elnyerhető kinevezésük pedig határozott idejű, hét évre szóló lesz a bírósági végrehajtásról szóló törvény és hozzá kapcsolódó más törvények módosítása érdekében beterjesztett javaslat szerint.

Kevés az eredményes kegyelmi kérvény

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. május 19.
Rovat:

A kegyelmi kérvények kevesebb mint 2 százaléka volt eredményes az elmúlt tizenhárom évben; a legkevesebb kedvező kegyelmi határozat (négy) tavaly született, a legtöbb 2004-ben, amikor 41 ember kapott kegyelmet az államfőtől – derül ki az igazságügyi tárca kormányzati portálon olvasható, hétfőn megjelent kimutatásából.

A függetlenséget szolgálja a bírák vizsgálata

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. május 18.
Rovat:

Az OBH elnökének stratégiai célja, hogy a bíróságok alkotmányos kötelezettségüket teljesítsék, a független bírók magas színvonalon és időszerűen ítélkezzenek, illetve megteremthető legyen a bírósági szervezet integritása, az ítélkezési és igazgatási munka átlátható, utóbbi kiszámítható és ellenőrizhető legyen – olvasható a birosag.hu-n.

Bírósági ügyintézés egy kattintással

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. május 18.
Rovat:

A www.birosag.hu oldalon közvetlenül, egy kattintással érhetők el az elektronikus ügyindítást lehetővé tevő alkalmazások, amelyek az OBH által indított projektekben kifejlesztett felületeknek köszönhetően valósulnak meg. Az elektronikus alkalmazásoknak köszönhetően a bíróságok működésében, a napi ügyvitelben a legújabb technikai módszerek jelentek meg. Immár a bíróságokon lehetőség van a polgári peres eljárások elektronikus folytatására az elektronikus fizetésre elektronikus csőd – és felszámolási eljárásra, valamint a civil szervezetekkel kapcsolatos eljárásokra.