Napi

Menthetők a devizahitelesek

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 18.
Rovat:

Jövő szerdai ülésén tárgyal a kormány a devizahitel-szerződések átírásának lehetőségeiről. A polgári törvénykönyv (Ptk.) lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A Kúriához fordultak a trafikosok

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 17.
Rovat:

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak. Az egyesület az ügy miatt jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Kúriához – közölte az MKDE.

Kkv-besorolás: visszaüthet a hiba

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 16.
Rovat:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját kizárólag kkv besorolású társaságok vehetik igénybe, az ehhez szükséges önminősítés látszólag egyszerű számítással elvégezhető, az érvényes jogi szabályozás azonban – főként a kapcsolódó vagy partnervállalkozási viszonyban álló társaságok számára – számos buktatót rejt – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország tanácsadó cég.

Nő a teher a bíróságokon

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

Jelentősen nőttek idén az alsóbb fokú bíróságok munkaterhei, különösen szabálysértési és cégjogi területen, ennek ellenére sikerült javítani az igazságszolgáltatás hatékonyságát. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde elmondta: a tavalyi évet összefoglaló beszámolója már rögzíti a megújult igazságszolgáltatási rendszer első eredményeit, amelyek azonban csak határozott és összehangolt vezetői intézkedésekkel őrizhetők meg.

Minden cég dönt a továbbműködésről

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 11.
Rovat:

Az új Ptk. minden cégformára előírja, hogy a tagoknak a továbbműködésről dönteniük kell; ennek átvezetése a cégjegyzéken illeték-, illetve közzétételi költségmentes. A kft.-knek 2016 március 15-ig kell törzstőkét emelniük.

Darák válaszolt Orbánnak

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Politikai nyilatkozatok az ítélkezést nem befolyásolhatják, társadalmi kérdések azonnali megoldását pedig nem lehet várni a Kúriától – mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A bírósgok vezetője Gyurcsány Ferencnek is válaszolt.

Elfogadták az OBH tavalyi beszámolóját

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Teljes átláthatóság jellemzi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) működését – hangsúlyozta Handó Tünde, a hivatal elnöke az Országos Bírói Tanács (OBT) ülése után tartott sajtótájékoztatón kedden a Veszprémi Törvényszéken.