Napi

Handó erősítené a bíróságok szolgáltató jellegét

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 9.
Rovat:

A bíróságok szolgáltató jellegét 21. századi igényekhez igazodva kell erősíteni, amelyek túlmutatnak a tárgyalótermekben folyó munkán – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Kecskeméten. Példaként a tanúgondozási programot, a gyermekközpontú igazságszolgáltatást és a mediációs programot említette.

Társadalmi egyeztetésen az új büntetés-végrehajtási kódex

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 9.
Rovat:

Az új kódex megalkotása azért is szükséges, hogy a legmagasabb jogszabályi szinten jelenjen meg a személyi szabadság jogszerű elvonásával vagy korlátozásával együtt járó jogkövetkezmények végrehajtása. Emellett az alkotmányos követelményeknek megfelelően megtörténik a jelenleg rendeleti szinten szabályozott, ám törvényi szintű szabályozást igénylő rendelkezéseknek az új kódexbe történő beépítése is. A törvény célja a büntetés-végrehajtás új alapokra helyezése, egyes újítások bevezetése, a jobb alkalmazhatóság, a büntető anyagi jogi szabályokhoz való megfelelő illeszkedés biztosítása és a vállalt nemzetközi kötelezettségeinknek való megfelelés.

Időbélyeggel akadályozzák a zsebszerződések felhasználását

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 9.
Rovat:

A jövőben minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni – ismertette a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) javaslatát Bánáti János elnök.

Elsőfokon felmentették a beteg gyermekét vízbefojtó anyát

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 9.
Rovat:

Első fokon felmentette a vád alól a beteg gyermekét megfojtó nőt a Nyíregyházi Törvényszék, miután az Egészségügyi Tudományos Tanács igazságügyi szakértői testületének szakvéleménye alapján a vádlott cselekménye elkövetésekor nem volt beszámítható állapotban.