Napi

Gondnokság alá helyezés – ránézésre, vizsgálat nélkül?

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 28.
Rovat:

Szakértői vizsgálat nélkül, a dokumentációra és a személyes ismeretségre alapozva alkotta meg szakvéleményét egy pszichiáter. Ennek alapján indult meg a panaszos gondnokság alá helyezésének eljárása. Szabó Máté ombudsman többszörös jogsérelmet állapított meg és felszólította az illetékeseket, hagyjanak fel az ilyen módszerekkel.

Vizsgálják az adatbázisok másodlagos piaci felhasználását

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 27.
Rovat:

Az “Adatok, információk szolgáltatásával kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálata” című projektben legalább 30 magyar nyilvántartást vizsgáltak felül. A cél a jogalkotók munkáját támogató javaslatok, döntést előkészítő szakmai iránymutatásokat tartalmazó szakmai anyag létrehozása volt. Az elkészült szakmai anyagra támaszkodva kezdheti meg a jogalkotás az egységes szabályok átültetését.

Holokausztper: nem büntet a chicagói bíróság

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 24.
Rovat:

A chicagói körzeti szövetségi bíróság megszüntette a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) és Magyar Államvasutakkal (MÁV) szemben a holokauszttal kapcsolatos jogcímen indított eljárásokat – közölte szombaton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Hátrány éri a késő számlafizetőket

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 23.
Rovat:

Szabó Máté alapjogi biztos szerint hiányos, ezért sérti a jogbiztonságot a szolgáltatónak felróható okból történő késedelmes számlabefizetés jogi szabályozása – derült ki az ombudsman hivatalának közleményéből.

2014-től jöhet a magáncsőd

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 15.
Rovat:

A jogszabályt összhangba kell hozni a devizahiteleseket mentő egyéb intézkedésekkel. A jó adósok tartozásuk jelentős részének elengedésére számíthatnak – közölte Pálffy István.

Országos nyilvántartást kapnak az élettársi, házassági szerződések

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2013. augusztus 14.
Rovat:

A házaspárok száma 1,7 millió, az élettársaké 420 ezer lehet, eddig mégis csak kevesen kötöttek vagyonjogi szerződést. Az új Ptk. által részletesebben szabályozott házassági vagyonjogi szerződések, az új jogintézményként bevezetett élettársi vagyonjogi szerződések, módosításuk, megszűnésük bejegyzésére szolgál majd a MOKK által vezetett házassági és élettársi nyilatkozatok országos nyilvántartása.

A Kúria felülbírálta a NAV-ot

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 13.
Rovat:

A NAV jogsértően minősítette üzletszerűnek számos revízió során magánszemélyek netes használtcikk-kereskedését – írja az angyalado.hu és a Pénzcentrum.