Napi

A felsőoktatást is áthatja a korrupció

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 2.
Rovat:

A korrupció ott van a magyar felsőoktatásban is – az intézményekben, a Hallgatói Önkormányzatban (HÖK), az ösztöndíjak és a kollégiumi férőhelyek odaítélésében – ez derül ki a Transparency International (TI) magyarországi tagozatának legújabb kutatásából, amely az oktatás helyzetét vizsgálta. Magyarországon 500 diákot kérdeztek meg kérdőíves vizsgálatban, és mélyinterjúkat készítettek oktatókkal és államigazgatási szakemberekkel.

Ellentmondásos a Rebisz-tiszt vallomása

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 2.
Rovat:

A Magyar Televízió (MTV) székházának 2006-os ostromakor szolgálatban lévő M. Zoltánnak, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) volt műveletirányító tisztjének múlt heti vallomása több ponton is ellentmondásban van korábban tett vallomásaival – közölte a tárgyalást vezető Kiss Károly bíró kedden, a Fővárosi Törvényszéken.

Volt munkaügyi felügyelők pere kezdődött

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 2.
Rovat:

Gazdasági társaságokat juttattak jogtalan előnyhöz a vád szerint azok a volt munkaügyi felügyelők, illetve vezetők, akiknek a pere kedden kezdődött meg a Debreceni Törvényszéken. Az ügynek 32 vádlottja van – közölte Tatár Tímea törvényszéki szóvivő.

Fojtogató korrupció – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. október 1.
Rovat:

Csupán a magyarok 7 százaléka bízik abban, hogy egyes cégcsoportok egyáltalán nem képesek saját érdekeiknek megfelelően eltéríteni a kormányt a közjó szolgálatától. Vagyis a polgárok kilenctizede – amint az az InfoTandem infografikáján plasztikusan kirajzolódik – kisebb-nagyobb mértékben elképzelhetőnek tart efféle befolyásolást. A Globális Korrupciós Barométer több más téren sem fest hízelgő képet Magyarországról.

Nem alkotmányellenes a semmisségi törvény

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 1.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság elutasította a 2006 őszi tömegoszlatásokkal kapcsolatos semmisségi törvény alkotmányellenességére irányuló beadványokat – közölte honlapján a testület. Az Ab szerint nem sérti a jogállamiság követelményét a “jogerő áttörése”

Középtávú intézményi stratégiát készített a Kúria

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. szeptember 30.
Rovat:

Elkészült a Kúria középtávú intézményi stratégiája, amely megfogalmazza a bírósági rendszerrel és a legfelsőbb ítélkezési fórummal szembeni elvárásokat, valamint foglalkozik azzal az igénnyel, hogy a Kúria korszerűbb, hatékonyabb munkamódszereket alkalmazva biztosítsa a jogegységet.