Napi

Lázár uzsorásozhat

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 27.
Rovat:

A Fővárosi Törvényszék megszüntette a Lázár János ellen rágalmazás miatt indult eljárást, mert Cs. Sándor közéleti szereplő.

Átírja a hitelbiztosíték rendszerét az új Ptk

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 27.
Rovat:

Az új Ptk. alapjaiban változtatja meg a finanszírozások korábban alkalmazott biztosítéki rendszerét is azzal, hogy megtiltja a bizalmi elemet tartalmazó biztosítéki szerződések kötését és a zálogjogot tekinti alapvető hitelbiztosítéknak – olvasható a Deloitte jogi hírlevelében. A hitelbiztosítéki rendszer átalakításán túl a hitelezést érintő fontos változás még az új hitelbiztosítéki nyilvántartás megteremtése, illetve a zálogjogosulti bizományos és az „önálló” elidegenítési tilalom bevezetése is.

Az új ombudsman folytonosságot ígér

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 26.
Rovat:

A folytonosságra helyezi a hangsúlyt Székely László, az új ombudsman. Nem kellelhamarkodottan változtatni, de hangsúlyáthelyezésekre szükség lehet, főként az alkotmánybírósági indítványok és a nyilvánosság kezelése terén – nyilatkozta az MTI-nek szeptember 25-én hivatalba lépett biztos.

Tobin-ügy: Reding osztja a magyar álláspontot

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 26.
Rovat:

Írország köteles lenne végrehajtani a magyar bíróság ítéletét a Tobin-ügyben, Viviane Reding uniós alapjogi biztos válaszleve egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarországnak igaza van – jelentette be a közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön.

Új bv-kódex: csökkenhet a börtönök zsúfoltsága

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 26.
Rovat:

Az elítéltek társadalomba való visszailleszkedését és a börtönök zsúfoltságának csökkentését sorolta az új büntetés-végrehajtási kódex legfontosabb céljai közé a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a törvénytervezetről szóló nemzetközi szakmai konferencián.

Új Ptk.: változhat a civil szervezetek szabályozása

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. szeptember 25.
Rovat:

Változhat a civil szervezetek szabályozása részben az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséhez kapcsolódva, továbbá egyszerűsödhetnek a megszűnés, az egyesülés, a szétválás szabályai, és több évre lehetne felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát. Az erről szóló törvénytervezetet a kormány honlapján tették közzé.