Napi


2013. november 28.

Az ügyvédi titok áttörhetőségének veszélyei

A már hatodik alkalommal megrendezett Magyar Ügyvédek Napján Darák Péter, a Kúria elnöke kiemelte a joggyakorlat-elemző csoportok munkájának fontosságát, míg Tóth Mihály egyetemi tanár az ügyvédi titok áttörhetőségének jogállami veszélyeire hívta fel  figyelmet.

2013. november 28.

Vagyona buktatja le a kecskeméti bírót

Bírói megbízatása alóli felmentésére tett javaslatot a Kecskeméti Törvényszék elnöke annak a bírónak az esetében, aki nem tudta igazolni vagyongyarapodását.

2013. november 28.

Kúria: részkérdésben született jogegységi döntés

A szerződési értéket kell figyelembe venni az érvénytelenség megállapítása érdekében indított perek illetékének számításánál a Kúria napokban meghozott jogegységi határozata szerint – közölte a legfelsőbb bírói fórum polgári kollégiumának vezetője.

2013. november 27.

Bv-kódex: cél a jogkövetés

Az igazságügyi reform részeként 2015 elején léphet életbe az új büntetés-végrehajtási (bv) kódex, amelynek célja a társadalom védelme mellett a fogvatartottak jogkövető magatartásra szoktatása, hogy szabadulásuk után a társadalom értékes tagjaivá váljanak – mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a törvénykönyvet ismertető parlamenti expozéjában szerdán.

2013. november 27.

Törvénysértő munkaerő-közvetítők?

A hazai munkaerő-kiválasztó cégek és megbízóik adatkezelési és adatvédelmi gyakorlata gyakran nincs összhangban a hatályos jogszabályokkal – hívja fel az érintettek figyelmét dr. Holló Dóra, a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda partner-ügyvédje. Az adatvédelmi specialista szerint például számos közvetítő milliós bírság kiszabását és adatbázisnak töröltetését kockáztatja azzal, hogy jogellenesen enged át adatkezelési jogosultságokat a munkaadónak.

2013. november 27.

NGM: ügyfélbarát lesz a hitelintézeti törvény

Az új hitelintézeti törvény a pénzügyi szektor biztonságának és stabilitásának fenntartását célozza, és kiegyensúlyozott, ügyfélbarát pénzügyi szolgáltatásokat, pénzügyi intézményi működést eredményez – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó – és pénzügyekért felelős államtitkára kedden, az Országgyűlésben.

2013. november 26.

Ároktői banda: minden vádlott előzetesben marad

Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban marad az ároktői banda ügyében folyó büntetőper elsőfokú ítéletéig – így döntött a keddi tárgyalási napon a Fővárosi Törvényszék a múlt héten hatályba lépett jogszabály nyomán.

2013. november 26.

Jogi vita kezdődik a hálapénzről

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénz adását és elfogadását, mert az veszélyeztetné az egészségügy működését. Ezzel együtt a paraszolvencia kérdésében jogértelmezés szükséges.

2013. november 26.

A jogegységi döntés gyorsíthatja a pereket

A Kúria devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi döntése gyorsíthatja és valamelyest egységesebbé teheti majd az egyes eljárásokat – mondta Kelemen Dániel, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje, miután a Kúria közzétette a jogegységi indítványt.