Napi


2013. november 8.

Júliustól jön az elektronikus anyakönyv

Jövő július elsejétől egyféle, elektronikusan vezetett anyakönyv váltja fel a jelenleg négyféle, papíralapú anyakönyvet – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

2013. november 8.

2,5 ezer per folyik devizában nyújtott lízingkölcsönök miatt

A devizában nyújtott kölcsön- illetve lízingszerződések közül 2,5 ezer van per alatt, 60 fejeződött be jogerősen, ebből hatot veszítettek el a bankok és lízingcégek, de felülvizsgálatra ezekben az ügyekben is a Kúriához fordulnak – mondta Korba Szabolcs, az OTP Bank főosztályvezetője a herceghalmi lízingkonferencián.

2013. november 8.

Áder: alaptörvény-ellenes a zsebszerződések elleni szigor

Áder János köztársasági elnök szerint nem felel meg az alkotmányossági követelményeknek a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében elfogadott törvény. Az államfő ezért a jogszabályt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

2013. november 7.

Székesfehérváron népszerű a mediáció

Szükséges a széleskörű tájékoztatás és a népszerűsítés, mert aki egyszer hall a mediációról, az az esetek túlnyomó többségében él a közvetítés lehetőségével és pozitív tapasztalatokkal zárja vitás ügyét – mondja dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék koordinátor bírája. Kedvezőek a tapasztalatai, hiszen a városban egyre népszerűbb a mediáció, amit ráadásul gyakran ügyvédek ajánlanak az ügyfeleiknek.

2013. november 6.

Ingyenesen pótolják az ellopott okmányokat

Szerdán nyújtotta be a közigazgatási tárca a parlamentnek azt a törvénymódosító csomagot, amely számos ponton tovább egyszerűsíti az ügyfelek mindennapi ügyintézését a kormányhivatalok működésének tapasztalatai alapján, valamint segíti a bűncselekmények áldozatait is avval, hogy az okmányok pótlásának költségeit a jövőben az állam átvállalja.

2013. november 6.

Polgári mediáció: több a per a párbeszédnél

Tíz éve van mód arra, hogy polgári ügyekben a felek mediátor segítségével rendezzék a vitás kérdéseket, ám úgy tűnik, sokan nem tudnak erről a lehetőségről. Statisztikák nem állnak rendelkezésre, de a területen tevékenykedő szakemberek úgy látják, szükség van a mediáció népszerűsítésére, már csak azért is, mert így rövidebb idő alatt, kisebb költéséggel, eredményesebben zárulhat a vita.

2013. november 6.

Irodai elrendezés és kommunikáció

Ma már az egyre összetettebb munka, fokozottabb együttműködést és kommunikációt követel a dolgozóktól. Mindemellett a munkatempó felgyorsult, a munkavállalók összetétele egyre sokszínűbb (többféle nemzetiségűek és többféle szaktudással rendelkeznek) és a dolgozók párhuzamosan több feladatot is végeznek. Egyre több kutatás támasztja alá azt az állítást, hogy a hatékony belső kommunikáció segít a dolgozók munkával való elégedettségének javításában, a vállalati imázs kialakításában, amely a pénzügyi teljesítményben is megnyilvánul.

2013. november 5.

Szigorúbb végrehajtás, gyorsabb eljárások

Gyorsabbá válnak az eljárások és szigorodik a végrehajtás a büntető jogszabályok módosításával – mondta Rétvári Bence keddi budapesti sajtótájékoztatóján.