Napi


2013. október 25.

Jogegységi döntést hozott a Kúria

Tisztességtelen a fogyasztói szerződésben az általános szerződési feltételen vagy egyedileg meg nem tárgyalt feltételen alapuló választottbírósági kikötés – mondta ki a Kúria jogegységi tanácsa a napokban.

2013. október 25.

Most devizahitel-pert vesztett Léhmann György

A Fővárosi Törvényszék mindenben az OTP-nek adott igazat a siófoki ügyvéd által képviselt felperesekkel szemben. A perköltséget is a hitelfelvevők fozethetik.

2013. október 25.

Indokolhatatlan a jogállami fékek lerombolása

Új ombudsmant választott az Országgyűlés, szeptember 25-étől Székely László az alapvető jogok biztosa. Az Ars Boni jogi folyóirat interjúalanyai segítségével ebből fakadóan most az országgyűlési biztosok intézményét járjuk körbe. Az ombudsmani intézmény egyes kérdéseiről Kaltenbach Jenő (volt nemzeti és etnikai kisebbségi jogi biztos) gondolatait olvashatják.

2013. október 25.

Nem a szegényekről beszélt Lázár

A Makói Városi Bíróság elsőfokú ítélete szerint a megélhetési politikusokról és nem az önhibájukon kívül nehéz sorba jutott emberekről beszélt Lázár János akkor, amikor azt mondta “akinek nincs semmije, az annyit is ér” – tájékoztatták hódmezővásárhelyi fideszes önkormányzati képviselők az MTI-t.

2013. október 24.

Javulhat a termékbiztonság

A szigorúbb ellenőrzések eredményeként biztonságosabb termékek kerülhetnek a piacra azoknak a javaslatoknak köszönhetően, amelyeket nemrégiben fogadott el az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi szakbizottsága. A szabályok a nem élelmiszer-ipari termékekre vonatkoznak.

2013. október 22.

Kormány elé kerülhet az új bv-kódex

Befejeződött a készülő büntetés-végrehajtási kódex társadalmi vitája, így az valószínűleg még az ősszel a kormány elé kerülhet – hangoztatta kedden sajtótájékoztatóján Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs vezetője.

2013. október 22.

Új Ptk.: benyújtották a törvénymódosításokat

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2014. március 15. napján lép hatályba. Az új Ptk. a magánjogi jogviszonyok eddigi legteljesebb körű szabályozását tartalmazza, így a korábbiaktól eltérően szabályozni fogja a családjogi jogviszonyokat és tartalmazza a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is. Az egyes minisztériumok ezért felülvizsgálták a feladatkörüket érintő jogszabályokat és javaslatot tettek a kormánynak az új Ptk.-val összefüggő törvénymódosításokra.

2013. október 22.

Ároktői banda: hazahozták a szökevényeket

Hazahozták Budapestre az ároktői banda házi őrizetből megszökő, majd Svájcban elfogott két tagját a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai hétfőn késő este – közölte a rendőrség kedd reggel honlapján.

2013. október 21.

Változik a versenytörvény

Benyújtották a parlamentnek a versenytörvény módosításának tervezetét. Új jogintézmény a speciális egyezségi eljárás, a tervezet ezen túl módosítja az iratbetekintés és az üzleti titokká minősítés szabályait is.