Napi


2013. szeptember 11.

Kövér átrajzolná a jogalkotást

Túl részletes törvényeket hoz az Országgyűlés, a képviselőknek más volna a feladata – mondta Kövér László házelnök.

2013. szeptember 10.

Démoni sugallatra ölte meg családtagjait a kulcsi gyilkos

Démoni sugallatok miatt ölt, azok befolyása alatt követte el tetteit, de ma már lelkiismeret-furdalással küzd – mondta a kulcsi emberölés vádlottja az ügyében a Székesfehérvári Törvényszéken tartott első tárgyalási napon.

2013. szeptember 9.

Handó erősítené a bíróságok szolgáltató jellegét

A bíróságok szolgáltató jellegét 21. századi igényekhez igazodva kell erősíteni, amelyek túlmutatnak a tárgyalótermekben folyó munkán – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Kecskeméten. Példaként a tanúgondozási programot, a gyermekközpontú igazságszolgáltatást és a mediációs programot említette.

2013. szeptember 9.

Társadalmi egyeztetésen az új büntetés-végrehajtási kódex

Az új kódex megalkotása azért is szükséges, hogy a legmagasabb jogszabályi szinten jelenjen meg a személyi szabadság jogszerű elvonásával vagy korlátozásával együtt járó jogkövetkezmények végrehajtása. Emellett az alkotmányos követelményeknek megfelelően megtörténik a jelenleg rendeleti szinten szabályozott, ám törvényi szintű szabályozást igénylő rendelkezéseknek az új kódexbe történő beépítése is. A törvény célja a büntetés-végrehajtás új alapokra helyezése, egyes újítások bevezetése, a jobb alkalmazhatóság, a büntető anyagi jogi szabályokhoz való megfelelő illeszkedés biztosítása és a vállalt nemzetközi kötelezettségeinknek való megfelelés.

2013. szeptember 9.

Időbélyeggel akadályozzák a zsebszerződések felhasználását

A jövőben minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni – ismertette a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) javaslatát Bánáti János elnök.

2013. szeptember 9.

Elsőfokon felmentették a beteg gyermekét vízbefojtó anyát

Első fokon felmentette a vád alól a beteg gyermekét megfojtó nőt a Nyíregyházi Törvényszék, miután az Egészségügyi Tudományos Tanács igazságügyi szakértői testületének szakvéleménye alapján a vádlott cselekménye elkövetésekor nem volt beszámítható állapotban.

2013. szeptember 6.

Hunvald-ügy: több védő felmentést kért

Védencének felmentését, illetve a rá kiszabott büntetés enyhítését javasolta több ügyvéd is a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásán. A vádlottak ártatlanságukat hangoztatták.