Napi


2013. június 26.

Megszüntették a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét

Törölte a parlament az ügyáthelyezéseket lehetővé tévő rendelkezéseket a bíróságokról szóló és a büntetőeljárási törvényből, valamint a polgári perrendtartásból. Erről a negyedik alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag elfogadásával döntött az Országgyűlés szerdán. Az OBH elnöke nem választható újra.

2013. június 26.

Devizahitel-ügy: nem döntött a Kúria

A Kúria július 4-ére halasztotta a döntést abban az OTP Bank ellen indított perben, amelyben egy devizahiteles a kölcsönszerződés semmisségének kimondását kéri.

2013. június 25.

Új törvény születik a korrupció ellen

A köz- és magánszférában egyaránt tartalmaz bejelentővédelmi intézkedéseket a korrupció visszaszorítása érdekében a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslat, amelyet kedden nyújt be a kormány a parlamentnek – mondta Rétvári Bence. Létrejön a bizalmi ügyvéd és az integritás-felelős intézménye.

2013. június 25.

Kinevezési feltételről döntött az Ab

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn meghozott határozatában megállapította, hogy az önálló szabályozó szervről rendelkező sarkalatos törvény meghatározhatja a szerv vezetőjének, így például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének a kinevezési feltételeit – közölte a testület kedden az MTI-vel.

2013. június 25.

Strasbourgba mennek a játékgépesek

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak jogorvoslatért a hazai játékterem-üzemeltetők, akik kártérítést szeretnének a tavaly októberi sürgősséggel elfogadott törvénymódosítás miatt – írja a Népszabadság.

2013. június 24.

Több az adóper a Kúria előtt

Különösen az áfa- és vagyonosodási ügyek száma ugrott meg a Kúrián – mondta Darák Péter főbíró, aki szerint a legfelsőbb bírói fórumon tavaly megkezdett reformok idén már rendszerszinten működnek.

2013. június 24.

Példátlan adóamnesztia jön

Az államadósság devizaszerkezetének javítására szolgáló számlanyitási lehetőséget hozott létre az Országgyűlés a legalább ötmillió forintot befektetni szándékozó magánszemélyeknek. A törvény példátlan adóamnesztia lehetőségét teremti meg.

2013. június 24.

Változik a közbeszerzési törvény

Módosította a parlament a közbeszerzési törvényt, szűkítve ezzel az üzleti titoknak minősíthető ajánlati adatok körét, és rögzítve egyebek mellett azt, hogy csak a nyertesnek kell fizetnie a dokumentációért.