Napi


2013. június 4.

Súlyosabban büntethető a családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak eddigieknél súlyosabb büntetését teszi lehetővé a büntető törvénykönyv (Btk.) hétfőn elfogadott módosítása, amely önálló tényállássá teszi a kapcsolati erőszakot.

2013. június 4.

Átírták a földtörvényjavaslatot

A tavaly júliusi kormányelőterjesztésen több, terjedelmes bizottsági módosító indítvány elfogadásával változtatott a parlament kormánypárti többsége. Ezekkel újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást.

2013. június 4.

Hat év börtönt kapott egy borsodi uzsorás

Hat év börtönre ítélt a Miskolci Járásbíróság első fokon egy 40 éves férfit, aki ellen a járási ügyészség uzsora-bűncselekmény miatt emelt vádat – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze.

2013. május 30.

EU-bíróság: fellebbezéskor is vizsgálni kell a tisztességtelen szerződéseket

Polgári peres eljárásoknál a fellebbviteli bíróság is köteles hivatalból értékelni, hogy egy szerződés egyes feltételei tisztességtelenek-e, ha a törvényszék az elsőfokú eljárás adatai alapján rendelkezik az ehhez szükséges ténybeli és jogi elemekkel – állapította meg egy devizahiteles ügyében az Európai Unió Bírósága.

2013. május 29.

Tapasztalatok az új Munka Törvénykönyvéről

2012. november 30-án sajtóreggeli keretében számolt be a Bánki és Társai TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda, hogy milyen tapasztalatai voltak az elmúlt félévben az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatban, összehasonlítva a hazai jogalkalmazás hétköznapjait a környező országok munkajogi helyzetével.

2013. május 29.

Kommunikáció a biztonságos világért, és a biztonságos Magyarországért

A fenti cím volt a mottója a 2012 végén a Magyar Telekom konferenciaközpontjában zajló eseménysorozatnak, közismertebb nevén a Kriminálexpónak. A rendezvény legtöbb szekciójában meghirdetett téma a nemzetközi biztonsági és informatikai, bűnmegelőzési, bűnüldözési és igazságszolgáltatási kérdésekhez kapcsolódott.

2013. május 28.

A hozzátartozók megalázását is büntetik

Hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak nevezik majd a július 1-jén életbe lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását. Azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.

2013. május 28.

Jövő nyártól elektronikusan vezetik az anyakönyveket

Jövő júliustól már nem papír alapon, hanem elektronikusan vezetik az anyakönyveket – erről döntött az Országgyűlés hétfőn. Az állampolgári ügyintézés és az anyakönyvvezetők munkája is egyszerűsödik.

2013. május 28.

Három év fogházat kapott műhiba miatt

Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi szülészorvost, akinek páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt. Csaknem tíz éve nem volt példa hasonló ítéletre.