Napi


2013. szeptember 5.

Előtérbe kerül a mediáció a bíróságokon

Polgári jogviták esetén a bíró már maga javasolhatja a feleknek, hogy a végeláthatatlan és drága pereskedés helyett válasszák a közvetítői eljárást. Ha ezt elfogadják, bírósági titkárok ingyen segítik a megegyezést – derül ki  a Népszabadság írásából.

2013. szeptember 5.

Népszerű a költségvetési csalás

Csaknem 6300 büntetőeljárást indított az első félévben a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, melyek elkövetési összértéke 77 milliárd forint volt. Az esetek 39, az elkövetési érték csaknem 90 százalékában költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást a hatóság.

2013. szeptember 5.

Megváltoztak az ítélőtáblák illetékességi területei

Szeptembertől módosultak az ítélőtáblák illetékességi területei: a Szolnoki Törvényszék a Debreceni Ítélőtáblától a Szegedihez kerül, míg Debrecen cserében eljár az Egri Törvényszék ügyeiben. Utóbbi eddig a Fővárosi Ítélőtáblához tartozott, amely az elmúlt években egyre növekvő leterheltséggel küzdött.

2013. szeptember 4.

Hagyó ellen vallottak

A BKV Zrt. 118 millió forintos utastájékoztató beruházásának műszaki ellenőreit hallgatta meg a bíróság. Elmondásuk szerint a rendszer ma sem működik tökéletesen.

2013. szeptember 4.

Fizet a rendőrség az izsáki ügyben

Elismerte a kártérítés jogalapját a rendőrség az izsáki ügyben, a pontos összegről még egyeztetnek – közölte Magyar György ügyvéd.

2013. szeptember 3.

Szeptembertől több polgári tárgyú jogszabály módosul

Szeptember 1-től új eljárást, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szakvéleményére alapított peres eljárást vezettek be, amelynek szabályaival a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) kibővült.

2013. szeptember 2.

A kormány nem vonja kétségbe Paczolay tudását

Martonyi János közlése szerint a kormány nem hívta vissza Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból, hanem mandátuma lejártával új szakértőt jelölt a helyére, de ez nem jelenti azt, hogy kétségbe vonnák az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének a jog- vagy a politikatudományban szerzett kiemelkedő tudását.

2013. szeptember 2.

Módosul a vadkár megtérítési szabálya

A mezei nyúl és a fácán okozta mezőgazdasági kárt jövő március közepétől nem kell megtérítenie a vadászatra jogosultnak – a szabályt az új Polgári Törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő agrár- és környezetvédelmi részletszabályokat felölelő törvénytervezet tartalmazza.

2013. szeptember 2.

Megrengeti a Kft.-ket az új Ptk.

Jövőre jelentős átalakulás indulhat meg a magyarországi cégpiacon, mivel a kft.-k működtetéséhez szükséges tőkekövetelmény a többszörösére, 3 millió forintra emelkedik. Ha már működő cégekre is vonatkozik majd a szabály, akkor több 100 milliárdos tőkeigény keletkezik. A szabályváltozás azonban jó eredménnyel is járhat, csak a valós tevékenységet végző társaságokat tarthatja a piacon.