Napi


2013. május 28.

Három év fogházat kapott műhiba miatt

Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi szülészorvost, akinek páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt. Csaknem tíz éve nem volt példa hasonló ítéletre.

2013. május 24.

Ennyi lesz az útdíj

Nyilvánosságra hozták az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló nemzeti fejlesztési miniszteri rendelettervezetet. A kormány honlapján közzétett dokumentum tengelyszámtól függően határozza meg a fizetendő infrastruktúra díjat, amelyhez a jármű környezetvédelmi besorolásától függő szorzó tartozik; a szorzat adja az útdíj mértékét.

2013. május 23.

Orbán: vége az az alkotmányos vitáknak

A parlament nem fogad el olyan alkotmánybírósági törvényt, amelyről előzetesen ne sikerült volna megállapodni a testülettel – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök, miután látogatást tett az Alkotmánybíróságon. Paczolay Péter, a testület elnöke lényegesnek nevezte, hogy az Országgyűlés építse be munkájába az Ab döntéseit. A kormányfő  a magyar közjogi kultúra továbbfejlesztőjének nevezte az Alkotmánybíróságot.

2013. május 23.

Tovább lehetnének előzetesben a fiatalkorúak

A 12 és 14 év közötti gyermekek legfeljebb egy évig lehessenek előzetes letartóztatásban, a 14 éven felüliek viszont továbbra is két évig – javasolja a parlament alkotmányügyi bizottsága.

2013. május 23.

Módosít a zálogjogi szabályokon az új Ptk.

A bizalmi elemet magában hordozó biztosítékok csaknem teljes tilalmát mondja ki az új polgári törvénykönyv (Ptk.), így megszűnnek a biztosítéki céllal kötött opciós, engedményezési vagy adásvételi szerződések – mondta Bodzási Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Jogi Intézetének oktatója a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda által szervezett sajtóbeszélgetésen.

2013. május 22.

Biztonságosabb lesz a közraktározás

Biztonságosabbá és átláthatóbbá válik a hazai közraktárak működése a közraktározásról szóló törvény keddi módosítása után.

2013. május 22.

Egy évet késik a szakképzési integráció

Az állami fenntartású szakképző iskolák integrációjáról szóló fenntartói döntéseket idén május vége helyett csak egy évvel később, 2014. május 31-ig kell meghozni – így döntött kedden az Országgyűlés.

2013. május 21.

Júliustól már 150 ügyet intézhetünk kormányablakokban

A Kormányablakokban intézhető ügyek köre 2013. július 1-jétől 87 új ügykörrel egészül ki, így az állampolgárok már 150-féle ügyben fordulhatnak országszerte a Kormányablakokhoz. Az év végétől kiépülő Kormányablakok – ezzel együtt – már több mint 2000 ügyben állnak majd az ügyfelek rendelkezésére.

2013. május 21.

MNB: előnyös lenne a magáncsőd bevezetése

A Magyar Nemzeti Bank stábja szerint a családi csődeljárás bevezetése a pénzügyi stabilitási szempontjairól több előnnyel járhat, de a részletek kidolgozásánál nagyfokú körültekintéssel kell eljárni.

2013. május 21.

Módosul a választási eljárási törvény

Több ponton is változik az új választási eljárási törvény egyebek mellett jogvédő szervezetek javaslatai alapján. Újdonság, hogy az idén szeptember 1-je utáni időpontra már nem lehet majd időközi országgyűlési képviselőválasztást kitűzni – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa.