ORFK: az embercsempészeket megzavarta a határzár


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rendőrség tapasztalatai szerint visszaszorult a szervezett bűnözői csoporthoz nem kötődő embercsempészek tevékenysége – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.


Mint mondta, év eleje óta 318 054 illegális bevándorlóval szemben intézkedett a rendőrség. Hozzátette: január 1. óta 1156 embercsempészt fogtak el. A rendőrség tapasztalata szerint a szervezett bűnözői csoporthoz nem kötődő embercsempészek tevékenysége visszaszorult. A nemzetközi szervezett bűnözői csoportokat „megzavarta” a biztonsági határzár építése, és új útvonalat keresnek.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese a műsorban elmondta, hogy a regisztrált menedékjogi kérelmek száma éjfélig 176 183 volt, hétfőn 15 menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

Ügyvédvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

Ez is azt mutatja, hogy az illegális migránsok nem kívánnak Magyarországtól nemzetközi védelmet kérni – jegyezte meg. Mint mondta, a befogadó intézményekben jelenleg 603-an vannak.

A határzár tiltott átlépése miatt elrendelt kiutasítások végrehajtása érdekében hétfőn 17 ember idegenrendészeti őrizetét rendelte el az idegenrendészet hatóság – közölte Kiss Attila.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.