Őrizetben az álállamtitkár

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. március 19.
Rovat:

A Kaposvári Járásbíróság 2018. március 15-én ismételten elrendelte az előzetes letartóztatását annak a 49 éves férfinek, aki megalapozottan gyanúsítható befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével.
 


A gyanú szerint a férfi magát államtitkárnak kiadva több vállalkozóval elhitette, hogy döntési jogosultsága van európai uniós pályázatok elbírálásában, és meghatározott pénzösszeg ellenében segítséget nyújt nekik vissza nem térítendő támogatás elnyeréséhez. 
 
A Somogy Megyei Főügyészség a gyanúsítottal szemben elrendelt kényszerintézkedést 2018. március 14-én megszüntette, mivel az országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vett férfit mentelmi jog illette meg. Miután a Nemzeti Választási Bizottság a mentelmi jog felfüggesztéséről határozott, a gyanúsítottat ismét őrizetbe vették, vele egy újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, majd az ügyészség indítványozta  az előzetes letartóztatását. 

[htmlbox BDT]

A bíróság határozatának indokolása szerint a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan lehet arra következtetni, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén megkísérelné a büntetőeljárás eredményes lefolytatását meghiúsítani, megnehezíteni. A bizonyítékok megváltoztatásának veszélye nyomatékosan fennáll, figyelemmel arra, hogy a nyomozás előrehaladtával egymást követően több, hasonló bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg őt a nyomozó hatóság. Továbbra is megalapozottan lehet tartani a bűnismétlés veszélyétől, valamint a kiszabható hosszabb tartamú szabadságvesztésre figyelemmel attól is, hogy a lehetséges büntetés terhe alatt a hatóság elől elszökne, elrejtőzne.
 
A bíróság gyanúsítotti indítványra vizsgálta a házi őrizet alkalmazhatóságának lehetőségét is. Megállapította, hogy különösen a bűnismétlés és a bizonyítékok megváltoztatásának veszélye kiküszöbölésére enyhébb kényszerintézkedés nem volna alkalmas, ezért a bíróság az indítványt elutasította.  A gyanúsított fellebbezést jelentett be, a végzés nem jogerős.
(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.