Paczolay kikerül a Velencei Bizottságból

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 16.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lejárt Paczolay Péter mandátuma. A Népszabadság szerint bizalomvesztés miatt nem hosszabbíthat. Az Ab elnöke szerint a bizalomvesztés esetében nem értelmezhető.


Lejárt Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének mandátuma a Velencei Bizottságban – közölte a Külügyminisztérium a távirati irodával, miután a Népszabadság úgy értesült: az új állandó magyar delegált szinte bizonyosan Székely László lesz, akit Áder János köztársasági elnök a napokban jelölt ombudsmannak.

A Velencei Bizottság szabályai szerint minden, a szervezetben részt vevő állam jogosult egy tagot és egy póttagot delegálni. A jelölt szakértők mandátuma négy év, amely megújítható – tájékoztatott a Külügyminisztérium. A tagok és póttagok függetlenek, a testületbeli tevékenységükkel kapcsolatban nem utasíthatók. Olyanok jelölésére van lehetőség, akik demokratikus intézményeknél szerzett gyakorlattal, illetve a jog- vagy a politikatudomány területén kiemelkedő tudással rendelkeznek. A Velencei Bizottság a tagállami delegálást tudomásul veszi, így az októberi plenáris ülésen már a jelölésnek megfelelően vesz részt a magyar tag és póttag – tudatta a tárca.

A Népszabadság forrása bizalomvesztéssel indokolta, hogy a kormány nem hosszabbítja meg Paczolay Péter mandátumát, mert az Ab elnöke “érzékelhetően nem tud elszakadni a sólyomi láthatatlan alkotmányozás alapfilozófiájától”.

Eddig nem kaptam tájékoztatást arról, hogy a kormány újrajelöl-e a Velencei Bizottságba – mondta a távirati irodának az ügyben Paczolay Péter. Az Alkotmánybíróság elnöke közölte: a sajtó által emlegetett bizalomvesztés “nem értelmezhető”, mert a Velencei Bizottságban a tagoknak nincs módjuk nemzeti érdeket képviselni, hiszen az olyan ügyek vitájában, amelyekben a saját országuk érintett, nem is vesznek részt, ezért is hívják meg az adott ülésre az érintett kormány képviselőjét. “A bizalomvesztés az általam betöltött másik funkcióval, az Alkotmánybíróság elnöki tisztségével kapcsolatban sem értelmezhető, hiszen az alkotmánybírónak nem az őt megválasztókhoz vagy a kormányhoz, hanem az alkotmányossághoz kell hűnek maradnia” – szögezte le.

Paczolay Péter közölte azt is: a Velencei Bizottság munkájában – az akkori magyar tag, Herczegh Géza felkérésére – 1991 óta vesz részt. Póttagként 2001 óta, rendes tagként pedig 2005 óta tevékenykedik a bizottságban, amelynek 2009 és 2011 között alelnöke volt. Második négyéves mandátuma 2013. augusztus 1-jén járt le. Akárhogy is történik, a kapcsolatom semmiképpen sem fog megszakadni a bizottsággal, hiszen – ahogy 2001 előtt, úgy a jövőben is – szakértőként részt veszek majd a munkában – közölte az Alkotmánybíróság elnöke.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól
2021. április 9.

Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól

Több mint félmilliárd Facebook felhasználó, személyes adatai kerültek nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi médiacég nem védi tökéletesen a hatalmas információs adatbázisát.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés
2021. április 9.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (EDPS) közös véleményt fogadott el a digitális zöld tanúsítványra (vakcinaútlevél) vonatkozó javaslatokról.