Pert nyert a MEKH az Európai Unió bírósága előtt


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2019-ben nyújtott be keresetet az Európai Unió Bírósága előtt az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) döntése ellen, amely kötelezően előírta a Magyarországról Ausztriába irányuló földgázösszeköttetés kapacitásbővítését, a pert a hivatal megnyerte.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pert nyert az Európai Unió bírósága előtt HUAT-ügyben – közölte a MEKH. Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a közlemény szerint elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete egyértelművé tette, hogy az Európai Unió földgázhálózatának fejlesztése elsősorban a tagállamok feladata, és ebben kiemelt szerepet játszanak a nemzeti szabályozó hatóságok. Felidézte, hogy a MEKH 2019-ben nyújtott be keresetet az Európai Unió Bírósága előtt az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) döntése ellen, amely kötelezően előírta a Magyarországról Ausztriába irányuló földgázösszeköttetés kapacitásbővítésének – HUAT-projekt – megvalósítását.

A MEKH a perben többek között azzal érvelt, hogy az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán, és nem dolgozhatott volna ki olyan eljárást, amely bizonyos feltételek fennállása esetén a kapacitásbővítéshez szükséges beruházások végrehajtására kötelezi a tagállamokat – ismertette a hivatal elnökhelyettese.
Az uniós törvényszék döntése alapján a földgázhálózatnak az Európai Unió egészére kiterjedő fejlesztése elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik – húzta alá az elnökhelyettes. Az ítélet szerint egyértelműen a nemzeti szállításirendszer-üzemeltetők kötelessége végrehajtani a földgázhálózat megfelelő működéséhez szükséges beruházásokat, adott esetben kapacitásbővítéseket – tette hozzá.

Az ítélet és az üggyel kapcsolatos információk elérhetők az Európai Unió Bíróságának honlapján – olvasható a MEKH közleményében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 7.

A compliance jelentése és alapkérdései

A szabályoknak betű szerint megfelelő („compliant”) működés már nem is elegendő az etikusnak nevezhető működéshez, annál több kell, mégpedig az, hogy egy adott vállalat szervezetét, annak minden szintjét szellemiségében is áthassa az ún. compliance-kultúra.