Pert nyert az Utcajogász


A rendőrségnek újra meg kell vizsgálnia a bántalmazott mohácsi hajléktalan férfi panaszát – olvasható az Utcajogász nevű jogvédő szervezet Jogászvilághoz eljuttatott közleményében.

Új eljárás indítására kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot a Pécsi Törvényszék az Utcajogász egyik ügyfelének ügyében. A felperes egyike azon két hajléktalan férfinak, akit mohácsi rendőrök bántalmaztak – írja a jogvédő szervezet közleménye.

2021 február 23-án jelent meg a hír a sajtóban, hogy rendőrök bántalmaztak egy hajléktalan férfit Mohácson. A rendőrök ellen hivatalból eljárás indult. A nyomozás során kiderült, hogy a két rendőr járőrszolgálata során két kiszolgáltatott élethelyzetű hajléktalan embert is bántalmazott. A bántalmazások egy részét videóra vették, és egy kollégájuknak továbbküldték. A rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség – közleménye szerint – esetükben letöltendő börtönbüntetést indítványozott. A két rendőr elleni büntetőeljárás jelenleg is zajlik, a sértetteket az Utcajogász képviseli.

A büntetőeljárás mellett az Utcajogász közigazgatási pert indított az ORFK ellen, mert az Országos Rendőrfőkapitány a vizsgálatot rendőrségi hatáskör hiányában megszüntette arra hivatkozva, hogy a büntetőeljárás mellett nem szükséges további eljárás, amiben a rendőrség felelősségét kellene vizsgálni, a jogszerűtlen rendőri intézkedésekről pedig egyébként sem készült hivatalos dokumentáció.

Az Utcajogász ügyfelét 2020-ban és 2021-ben összesen háromszor zaklatták különböző, köztük a büntetőeljárásban felelősségre nem vont rendőrök. 2020 szeptemberében elvették a nála lévő bicskáját, illetve vele szemben elektromos sokkolót alkalmaztak, a 2020 karácsonya előtti napokban, majd a büntetőeljárásban vádlottak 2021 januárjában spray-vel fújták le. Az esetekről hivatalos dokumentáció nem készült.

A rendőrség, habár büntetőeljárást indított a 2021-es események miatt, nem foglalt állást a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatban, a 2020-as esetek kapcsán pedig közölte, hogy az intézkedő rendőröket dokumentáció hiányában nem tudta beazonosítani. Így került sor az eljárás megszüntetésére. A Pécsi Törvényszékhez az Utcajogász által benyújtott kereseti kérelem a rendőrség új eljárásra kötelezését kérte.

A 2023 januárjában meghozott ítélet megalapozottnak tekintette a kérelmet, és megállapította, hogy „az alperesnek érdemben kellett volna eljárnia, azaz a felperesi panaszt érdemben elbírálnia, miután a jogszabályi feltételek maradéktalanul fennálltak, és az Alapvető Jogok Biztosa megállapította az emberi méltóságot sértő cselekményt”. Az ítélet arra kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy ismételje meg az eljárást, és vizsgálja érdemben az Utcajogász ügyfele által panaszoltakat, amelyek a biztos szerint a megalázó bánásmód tilalmába ütköztek – zárul a közlemény.


Kapcsolódó cikkek

2019. június 7.

Alkotmánybíróság: a nincstelenségre senkinek nincs joga

Nem alaptörvény-ellenes a szabálysértési törvénynek az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályozása – döntött az Alkotmánybíróság. Az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga, ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része – indokoltak. Öt bíró különvéleményt fogalmazott meg.
2013. július 3.

Miként büntethető a hajléktalanság?

A hajléktalanság, a koldulás és más, szociális helyzet miatt adódó cselekmények, élethelyzetek megoldása az állam és a helyi önkormányzatok számára állandó probléma. Az egyik, hagyományosnak tekinthető kezelési módszer a jogi eszközökkel történő tiltás, amelynek megszegése a hatékonyabb jogérvényesítés érdekében szankciót vont maga után. Ez a szankció lehet közigazgatási jogi, büntetőjogi vagy a kettő között álló szabálysértési jogi.