Polt Péter: az ügyészség emelte a színvonalat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország ügyészsége 2017-ben nemcsak megtartotta, de tovább emelte a korábbi színvonalat – hangoztatta Polt Péter a Tiszafüredi Járási Ügyészség új székházának átadásán.

A legfőbb ügyész azt mondta, hogy a székház avatása beleillik a 2000-ben indult folyamatba. Az infrastrukturális helyzetet felmérve akkor döntötték el, hogy Magyarországon nem csupán a jogi környezetet kell átalakítani és a személyi feltételeket megteremteni, hanem korszerű tárgyi körülményeket kell létrehozni – közölte.

Ez stratégiai döntés volt – idézte fel, hozzátéve, arról is határoztak, hogy az igazságszolgáltatást – ide értve az ügyészséget is – nem szabad távolabb vinni a lakosságtól, hanem a kisebb településeken is, mindenütt, ahol bíróság működik, meg kell tartani, meg kell erősíteni az ügyészi szerveket. Ennek egyik fontos állomása az új ügyészségi székház átadása Tiszafüreden – tette hozzá.

Polt Péter az eredmények között említette, hogy az elmúlt időszakban a magyar ügyészség infrastruktúrájában hihetetlen fejlődés történt: az épületek jelentős része megújult, az egyéb infrastrukturális feltételeket a 21. század szintjére emelték.

A megújulást jelzi, hogy a vádereményesség már 98 százalék fölött van, s mindezek azt mutatják, hogy az ügyészség szakmai színvonala megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket a társadalom és az ügyészség vezetése is támaszt az ügyészségen dolgozókkal szemben – mondta.

Polt Péter szólt arról is, hogy az idei év különösen jelentős a magyar ügyészség életében. Július 1-jén lépett hatályba az új büntetőeljárási törvény, amely új feladatokat és nagyobb felelősséget ró az ügyészi szervezetre – említett példát.

Emlékeztetett arra is, hogy az elektronikus ügyintézésre való áttérés zökkenőmentesen zajlott. Annak haszonélvezője az egész magyar társadalom lesz – fogalmazott.

Varga Árpád Jász-Nagykun-Szolnok megyei főügyész elmondta, hogy az új épületben az ügyészi munka komfortos, a modern építészeti irányelveknek is megfelelő, korszerű irodaházban folytatódhat. Korábban a négy ügyészt, három ügyviteli és egy fizikai alkalmazottat foglalkoztató tiszafüredi járási ügyészség az 1940-ben átadott bírósági épület földszintjén, összesen 86 négyzetméteren, mindössze három irodában működött, a nyomasztó zsúfoltság megnehezítette a munkavégzést – idézte fel.

Oczella Pál tiszafüredi járási vezetőügyész azt mondta, hogy a jövőben is az elvárt magas színvonalon dolgoznak tovább, jó gazdái lesznek az új épületnek.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a kétszintes székházban 293 négyzetméteren tágas irodákat, irattárat, egyéb funkcionális és kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. Az irodaház, amelyet szolnoki építészek terveztek, tizenhárom hónap alatt épült fel. A beruházás 164 millió forintba került, az építkezés teljes költségét az ügyészség állta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.