Polt: visszaszorul a bűnözés Magyarországon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. november 6.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága támogatta a legfőbb ügyész 2018. évről szóló beszámolójának elfogadását. Polt Pétert a bizottság ellenzéki tagjai korrupcióról és közbiztonságról kérdezték.

Polt Péter meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az ügyészség tavaly a jelentős jogszabályváltozások ellenére is kiváló munkát végzett. A 2018. július 1-jén életbe lépett új büntetőeljárási törvény szélesebb jogkört, nagyobb terhet és felelősséget adott az ügyészségnek, amely ennek a kihívásnak képes volt megfelelni.

Az új szabályozás miatt nehéz a statisztikai összehasonlítás, de a fő számokat tekintve megállapítható, hogy folytatódott a regisztrált bűncselekmények számának csökkenése. Tavaly kevesebb mint 200 ezer ismerté vált bűncselekmény volt, ez az elmúlt három évtizedben a legalacsonyabb, és az előző, 2017-es évhez képest is 12 százalékkal kevesebb. Csökkent a szándékos emberölések és a vagyon elleni bűncselekmények száma, ugyanakkor a korrupciós cselekményeké nőtt. Ez azonban nem azt mutatja, hogy Magyarország korruptabb, hanem hogy a felderítés, a bűnüldöző hatóságok munkája eredményesebb – jegyezte meg a főügyész.

Polt Péter kijelentette: Magyarországon a bűnözés majdnem minden területen visszaszorulóban van, a közbiztonság szilárd.

Az ügyészség bírósági eljárásokban végzett munkájáról szólva a legfőbb ügyész azt emelte ki: mind kevesebb az elhúzódó ügy, egyre több a gyorsító intézkedésekkel, bíróság elé állítással, tárgyalás mellőzésével, vagy egyezséggel folyó eljárás. A váderedményesség pedig tavaly 98,11 százalék volt, ami azonban bizonyos ügytípusokban, például korrupciós cselekményeknél, hűtlen kezelés miatt folyó eljárásokban alacsonyabb, többek között a bizonyítás nehézségei miatt.

Gyüre Csaba jobbikos képviselő felvetette, hogy egyes statisztikák szerint Magyarország egyre rosszabb helyen áll a nemzetközi rangsorokban. Nem jó olyan országban élni, ahol rendszintű a korrupció – vélekedett az ellenzéki képviselő.

Varga László szocialista képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország egyes területein nagyon komoly gondok vannak a közbiztonsággal, az emberek bizonyos ügyekben már nem is fordulnak a hatóságokhoz.

Polt Péter válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a statisztikák, a társadalmi érzékelés, vagy akár az OLAF – az unió csalás elleni hivatala – szempontjából nem ugyanaz a korrupció, mint az ügyészség értelmezésében, amelynek a magyar büntető törvénykönyv alapján kell eljárnia. A közbiztonság helyzetével kapcsolatban a legfőbb ügyész azt hangsúlyozta, ha csökken az ismerté vált bűncselekmények és elkövetők száma, akkor a közbiztonság általában javul, még akkor is, ha lehetnek regionális eltérések.

Kormánypárti képviselők gratuláltak Polt Péternek, hogy az Országgyűlés a napokban újabb 9 évre megválasztotta legfőbb ügyésznek, továbbá elismerésüket fejezték ki az ügyészi szervezet korszerűsítése érdekében végzett munkájáért, illetve, hogy Magyarország olyan biztonságban élhet, amelyet sok európai ország megirigyelhet.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Polt Péter kitüntette Handó Tündét
2019. június 11.

Az Ügyészség Napja alkalmából 2019. június 11-én legfőbb ügyészségi ünnepséget rendeztek az Igazságügyi Palota dísztermében. Az eseményen dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Pro Cooperatione Emlékérmet adományozott dr. Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének.

Polt Péter: az ügyészség emelte a színvonalat
2018. október 5.

Magyarország ügyészsége 2017-ben nemcsak megtartotta, de tovább emelte a korábbi színvonalat - hangoztatta Polt Péter a Tiszafüredi Járási Ügyészség új székházának átadásán.