Putyin kritikusa is külföldi ügynök lett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy orosz bíróság csütörtökön 500.000 rubelt  bírságot szabott Alekszej Navalnij az ellenzéki politikus Korrupcióellenes Alapítványára, mert nem vetette nyilvántartásba magát külföldi ügynökként.

Az orosz igazságügyi minisztérium októberben hivatalosan külföldi ügynöknek nyilvánította az alapítványt, azt követően, hogy Navalnij arra buzdította az embereket, hogy vegyenek részt egy olyan tüntetésen, amely évek óta nem látott méretű tüntetéshullámot indított el Moszkvában.

A külföldi ügynököknek minősített civil szervezetek, amely elnevezés a szovjet korból eredő negatív jelentéstartalmat hordoz, helyszíni ellenőrzésnek vethetők alá, és az államapparátus fokozott ellenőrzésének vannak kitéve.

Az Kremlt kritizáló MBK média, amelyet Mihhail Hodorkovskij egykori olajmágnás finanszíroz, arról számolt be, hogy a bíróság bírságot szabott ki az alapítványra, amiért nem tüntette fel magáról az Instagramon, hogy külföldi ügynök. Az újság értesülését Kira Yarmysh szóvivő is megerősítette.

Navalnij sikertelenül próbálta vitatni a külföldi ügynökké minősítést a bíróságon, amelyet szerinte a tevékenységeinek elfojtására irányuló összehangolt kormányzati kampány részeként hozott meg a bíróság.

Navalnijt 2018-ban eltiltották az elnökválasztáson való jelöltségtől, egy korábbi büntetőügy miatt, amelyet ő koncepciós eljárásnak nevezett. Putyin pedig nagy többséggel megnyerte a választást.

Navalnij azzal vádolta a hatóságokat, hogy inkasszálták és blokkolták az ő és családtagjai bankszámláit. Ez szerinte egy olyan tisztességtelen lépés volt, amelynek és célja az ő és támogatói pénzének elvétele és működésük ellehetetlenítése.

Azt mondta, hogy a hatóságok arra törekszenek, hogy érzékeny politikai időben ellehetetlenítsék, éppen akkor, amikor Putyin nagy alkotmányos változtatásokat készül bevezetni és várhatóan idén őszre előrehozott parlamenti választásokat írnak ki.

(reuters.com/legal)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 25.

58 millió forintot kell visszafizetnie a CIB Banknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza.

2022. május 25.

Coface: Romlott a régió fizetésképtelenségi helyzete

A 2020-as csökkenés után, 2021-ben emelkedett a vállalati fizetésképtelenségek száma Közép- és Kelet-Európában (KKE), a legtöbb országban csaknem elérve a járvány előtti szintet – derül ki a Coface hitelbiztosító legújabb elemzéséből.