Rasszista támadókat ítéltek el Pécsen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közösség tagja elleni erőszak miatt első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Pécsi Járásbíróság két férfit, aki Magyarországon tanuló arab származású, jemeni állampolgárokat bántalmazott, mert arabul beszélgettek egymással.

A közlemény szerint a két arab egy pécsi üzletház előtt sétálva beszélgetett, amikor két “skinhead, rasszista beállítottságú” fiatalkorú és társasága migránsoknak szólította őket, és azt mondta nekik, hogy “húzzanak haza”, valamint Magyarországon magyarul beszéljenek. Az egyik arab visszaszólt a társaságnak, ezért az ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja trágár szavakat használva a sértettekre támadt. Egyiküket fellökték, a másik férfit pedig acélbetétes bakanccsal megrúgták, és szintén fellökték. A sértetteknek végül sikerült elmenekülniük.

A rendőrség a két férfival szemben a sértettek bejelentése alapján intézkedett. A bíróság az elsőrendű vádlottat közösség tagja elleni erőszak miatt egy év három hónap fiatalkorúak fogházára, a másodrendű vádlottat pedig ugyancsak közösség tagja elleni erőszak miatt két év börtönbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság mindkét esetben három-három év próbaidőre felfüggesztette azzal, hogy az elsőrendű vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosításáért fellebbezést jelentett be, így a bíróság határozata nem jogerős – közölte a Pécsi Törvényszék hétfőn.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek