Rendkívüli intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hiteltörlesztési moratórium, adóelengedés, adócsökkentés – ezek a fő elemei a miniszterelnök által bejelentett válságkezelő csomagnak.

Orbán Viktor miniszterelnök a következő intézkedéseket jelentette be Facebook-oldalán:

  • A magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak a mai napig megkötött hiteleinek a tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik;
  • a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják;
  • A csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm)  a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják;
  • A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, személyszállítás szektorokban a szociális hozzájárulási adót elengedik, és a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig; ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni;
  • A katázó taxisok adófizetését elengedik június 30-ig ;
  • A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik június 30-ig;
  • Döntéseket hoznak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, hogy a felek könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – ennek részletei a rendelet megjelenéséig nem ismertek. Az alaprendelet megjelenése a mai napon várható (a cikk írásának időpontjában még nem jelent meg).

Orbán Viktor ígérete szerint a most meghozott, első, legsürgetőbb döntéseket újabbak követik majd, szinte minden nap lehet számítani arra, hogy a gazdaság újraindítása érdekében újabb és újabb intézkedések születnek. A részletszabályok csütörtökön derülhetnek ki.

(facebook.com/orbanviktor, Jogászvilág, MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 9.

Koronavírus a munkahelyen: mit tehet a munkáltató és a munkavállaló?

A koronavírus nemzetközi elterjedése miatt a cégeknek fel kell készülnie arra, hogy a megbetegedések és az esetleges hatósági intézkedések érdemben befolyásolják a vállalatok működését. Felmerül azonban a kérdés, hogy amennyiben a munkahelyen megjelenik a járvány, úgy a munkáltató milyen intézkedések megtételére jogosult, illetve köteles, és mit tehet a munkavállaló? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői összeszedték a legfontosabb munkajogi tudnivalókat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.
2020. március 17.

Koronavírus: Az EJEB felfüggeszti a határidőket

Az EJEB rendkívüli intézkedést hozott, amellyel egy hónapra felfüggesztette a kérelmek benyújtására előírt hat hónapos, valamint a folyamatban lévő ügyekben előírt határidőket.