Sportjogi könyvbemutató a Budapesti Ügyvédi Kamarában

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2018. május 17.
Rovat:

A Wolterskluwer Kiadó gondozásában jelent meg Magyarország sportjogi enciklopédiája. Az angol nyelvű monográfiát prof. Dr. Dimitrios Panagiotopoulos, a Nemzetközi Sportjogász Társaság elnöke mutatja be 2018 május 22-én 14.00 órakor a Budapesti Ügyvédi Kamara protokolltermében.


Az immár második kiadásban megjelenő, „Sports law in Hungary” című kötet szerzője dr. Nemes András ügyvéd, egyetemi docens, aki mindazoknak ajánlja a kiadványt, akik akár az oktatásban, akár a gyakorlati munkájukban szeretnék felhasználni. 

A kötet többek első részében többek között foglalkozik a sportjog magyarországi történetével, a sportjog jogforrásaival, statisztikai adataival. Az első kiadás óta eltelt három évben jelentős változások mentek végbe a Magyar Olimpia Bizottságban, a Magyar Paralimpiai Bizottságban és a sportiskolai rendszerben is. Mindezeket részletesen ismerteti a szerző. Külön színfoltja az enciklopédiának a sportban működő civil szervezetek bemutatása. Külön fejezetet szentel a mű a magyar sportigazgatás, továbbá az adózási és pénzügyi támogatási jellemzők leírásának. Nagy hangsúlyt kapnak a kártérítési lehetőségek a sportban, a sportolói személyiségvédelem, a vagyoni és nem vagyoni kártérítési lehetőségek. Ez utóbbiban megjelentek a sportban is releváns, sérelemdíjas eljárások. 

Az enciklopédia második része a sport munkajogával foglalkozik, a szerző hangsúlyozza, hogy sokkal karakteresebb sportolói érdekvédelmi rendszer kiépítésére lenne szükség. 

A harmadik rész a sport és a dopping kapcsolatával foglalkozik, részletesen ismertetve a dopping ellenes küzdelem közjogi feltételrendszerét, az egyes sportszervezetek, sportirányítók és végrehajtók feladatait a doppingellenes küzdelemben.

A sport és kereskedelmi jogi jellemzők bemutatásával foglalkozik a kötet negyedik része, ahol az általános szabályozási ismertetésen túl a támogatási szerződések, a média és közvetítési jogok, a patronálás, a szponzorálás, reklámszerződések, az arculatátvételi szerződések, a piacépítési szerződések jellemzőit elemzi  a szerző.

 

Kapcsolódó cikkek:


Elfogadták az adócsomagot
2018. november 13.

Elfogadták az adócsomagot

Nő az alanyi áfamentesség értékhatára, jobban járnak a dolgozó nyugdíjasok, bevezetik a csoportos tao-alanyiságot, két új szochó-kedvezmény érkezik, és a kedvezményes lakásáfa meghosszabbodik bizonyos esetekben. Az Országgyűlés elfogadta az adócsomagot.

Felfüggesztett börtönt kaptak emberkereskedelemért
2018. november 12.

Az ügy elbírálása során az új büntetőeljárási törvény egyik fontos, az eljárás egyszerűsítését és gyorsítását szolgáló újítását, az egyezség lehetőségét alkalmazták.