Sportjogi könyvbemutató a Budapesti Ügyvédi Kamarában

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2018. május 17.
Rovat:

A Wolterskluwer Kiadó gondozásában jelent meg Magyarország sportjogi enciklopédiája. Az angol nyelvű monográfiát prof. Dr. Dimitrios Panagiotopoulos, a Nemzetközi Sportjogász Társaság elnöke mutatja be 2018 május 22-én 14.00 órakor a Budapesti Ügyvédi Kamara protokolltermében.


Az immár második kiadásban megjelenő, „Sports law in Hungary” című kötet szerzője dr. Nemes András ügyvéd, egyetemi docens, aki mindazoknak ajánlja a kiadványt, akik akár az oktatásban, akár a gyakorlati munkájukban szeretnék felhasználni. 

A kötet többek első részében többek között foglalkozik a sportjog magyarországi történetével, a sportjog jogforrásaival, statisztikai adataival. Az első kiadás óta eltelt három évben jelentős változások mentek végbe a Magyar Olimpia Bizottságban, a Magyar Paralimpiai Bizottságban és a sportiskolai rendszerben is. Mindezeket részletesen ismerteti a szerző. Külön színfoltja az enciklopédiának a sportban működő civil szervezetek bemutatása. Külön fejezetet szentel a mű a magyar sportigazgatás, továbbá az adózási és pénzügyi támogatási jellemzők leírásának. Nagy hangsúlyt kapnak a kártérítési lehetőségek a sportban, a sportolói személyiségvédelem, a vagyoni és nem vagyoni kártérítési lehetőségek. Ez utóbbiban megjelentek a sportban is releváns, sérelemdíjas eljárások. 

Az enciklopédia második része a sport munkajogával foglalkozik, a szerző hangsúlyozza, hogy sokkal karakteresebb sportolói érdekvédelmi rendszer kiépítésére lenne szükség. 

A harmadik rész a sport és a dopping kapcsolatával foglalkozik, részletesen ismertetve a dopping ellenes küzdelem közjogi feltételrendszerét, az egyes sportszervezetek, sportirányítók és végrehajtók feladatait a doppingellenes küzdelemben.

A sport és kereskedelmi jogi jellemzők bemutatásával foglalkozik a kötet negyedik része, ahol az általános szabályozási ismertetésen túl a támogatási szerződések, a média és közvetítési jogok, a patronálás, a szponzorálás, reklámszerződések, az arculatátvételi szerződések, a piacépítési szerződések jellemzőit elemzi  a szerző.

 


Kapcsolódó cikkek:


Bevezetnek egy harmadik nemet a Németországban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.

Jön a harmadik nem a német jogi szabályozásban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.

Őrizetbe vették a drogkereskedőt
2018. augusztus 14.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a rendelkezésre álló adatok szerint a 2018. augusztus 11-én történt elfogását megelőzően kábítószer beszerzéssel, hígítással és adagolással foglalkozott Budapesten.