Súlyos gondra hívta fel a figyelmet az ombudsmani jelentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy autizmussal élő fiú ügyében fordult az ombudsmanhoz, az ügyben született ombudsmani jelentésben súlyos megállítások olvashatók.

A jó vagy kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkező, de autizmus spektrumzavar miatt speciális ellátást igénylő, illetve az autizmus mellett súlyos viselkedésproblémával élő, gyakran már krízishelyzetben lévő gyermekek részére egyetlen releváns, bentlakásos elhelyezést nyújtó intézmény sincs jelenleg Magyarországon – olvasható a TASZ panaszbeadványa miatt indult ombudsmani vizsgálat jelentésében.

A TASZ jogsegélyszolgálatán keresztül kapott jelzést arról, hogy egy autista gyermeket 2018-ban több ízben, hetekre egy ketrecre emlékeztető szerkezetbe zártak  egy Eger szélén található, közel 150 férőhelyes szociális intézményben. A TASZ az ombudsmanhoz fordult – olvasható a szervezet blogbejegyzésében.

A jelentésben olvasható, hogy az autista fiú esetében rendszeresen alkalmaztak fizikai korlátozásként rácsos ágyat, illetve korábban a kontrollálhatatlan, kiszámíthatatlan viselkedésű, dühkitörésekkel jellemzett gyermekeket „rácsos ajtós szobába” különítették el, ahogy a fiú esetében is eljártak. A fiúval szemben 2018.
január 12-től február 19-ig hetente elrendelt „168 órás ideiglenes elkülönítés” korlátozó intézkedést alkalmaztak „alapbetegség miatt kialakult agresszív viselkedés, nyugtalanság, önveszélyeztető viselkedés” indoklással.

A teljes blogbejegyzés itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2020. december 18.

Gyámügyben vizsgálódott az ombudsman

Az első fokon eljáró gyámhivatal eljárása, továbbá a másodfokú gyámhivatal eljárása, illetve jogértelmezése sértette a jogbiztonság követelményét, illetve a gyermek legjobb érdekét figyelembe vevő eljárás elvét.