Szabadon engedhetnek egy életfogytost


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1996-ban ölt meg több embert, most feltételes szabadságra bocsátaná a bíró.


Feltételesen szabadlábra kerülhetne a budai Skála áruháznál történt egykori pénzszállítórablás húsz évvel ezelőtt életfogytiglanra ítélt egyik elkövetője, az elsőfokú bírósági végzés nem jogerős.

Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője közölte: a büntetés-végrehajtási bíró kedden első fokon döntött a pénzszállítórablás életfogytiglanra ítélt egyik elkövetőjének feltételes szabadságáról, az ügyészi fellebbezés miatt a végzés nem jogerős, és nem lépett hatályba.

Hozzátette, a bíró megállapította, hogy a feltételes szabadság ideje tíz év, és ez idő alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll. A bíróság az elítélt részére külön magatartási szabályokat írt elő, amelyek megszegése esetén – ügyészi indítványra – a feltételes szabadság megszüntethető.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a budai Skála áruház pénzszállító-autójának kirablása, valamint több ember, így egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia

2016. május 11-12. között kerül megrendezés a II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia, melynek fő témái között az új Ptk. gyakorlata, valamint az új polgári perrendtartás szerepel.

Napijeggyel a részvétel mindössze 39.990 Ft+ áfa!

Részletes program és jelentkezés >>

A bíróság döntése során figyelembe vette a büntetés-végrehajtási intézet által adott véleményt, valamint egyéb iratokat, és meghallgatta az elítéltet. Értékelte azt is, hogy az elítélt a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos – két évvel ezelőtti -, rá nézve kedvezőtlen döntés után kifejezetten pozitív magatartást tanúsított, több jutalmat érdemelt ki, emellett segítette a büntetés-végrehajtási intézet rendjének betartását, és összességében hosszabb időn át kifogástalan magatartást tanúsított. 

A férfi a börtönben iskolai tanulmányokat folytatott, sikeres érettségi vizsgát tett, a családtagjaival az utóbbi időben intenzív kapcsolatot tartott, ebből le lehetett vonni azt a következtetést, hogy az elítélt megkísérelt megtenni mindent annak érdekében, hogy szabadulása esetén a társadalomba be tudjon illeszkedni – áll a közleményben.

A bíróság végzése ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős. Mivel a fellebbezés halasztó hatályú, az elítéltet nem bocsátották szabadon.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Hat évre ítélték a jogászból lett sikertelen fegyveres rablót

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy szegedi jogászt, aki 2020 tavaszán pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, majd két nap múlva ötezer forintot zsákmányolt egy virágboltból – közölte a bíróság.

2022. január 19.

E-kereskedelem: dinamikus bővülés, növekvő kockázatok

Az ÁSZ elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy szükség van a vásárlói tudatosság erősítésére annak érdekében, hogy az interneten történő vásárlások során az emberek felelős, adataik megfelelő védelmét is biztosító döntéseket hozzanak.