Szabályozható az alapjogot érintő kérdés rendeletben?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alapjogokkal való közvetett és távoli összefüggés esetén rendeleti szabályozás is megengedhető.

A NAIH a  jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvénynek (Jat.) az Alaptörvény hetedik módosításával összefüggő módosítását tartalmazó törvényjavaslat véleményezése során kifejtette, hogy a Jat. módosítása a Hatóság szerint nincs összhangban az Alaptörvénnyel.

A NAIH álláspontja szerint ugyan az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére az Alkotmánybíróság korábban azt állapította meg, hogy az alapjogok közvetlen és jelentős korlátozását eredményező rendelkezéseket kizárólag törvényi szintű szabályozással lehet bevezetni.

Azonban az Országgyűlés elé terjesztett módosító javaslat az alapjogokat csak közvetetten korlátozó és azzal távolabbi összefüggésben lévő rendelkezéseket is kizárólag törvényi szinten engedné szabályozni.

A NAIH észrevételében az Alkotmánybíróság 7/2017 (IV.18.) számú határozatára hivatkozott, amelyben az Alkotmánybíróság kifejtette, hogy az alapjogok közvetlen és jelentős korlátozását eredményező rendelkezéseket önkormányzati rendeletben nem lehet szabályozni, ugyanakkor a határozat indokolása jogszerűnek találta, ha az önkormányzatok által alkotott végrehajtási rendeletek közvetetten alapjogokat is érintenek.

A NAIH kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság nem változtatott a 34/1994 (VI.24.) számú határozatában megfogalmazottakon, amely szerint “…nem mindenfajta összefüggés az alapjogokkal követeli meg, hogy a szabályozandó kérdésről törvény rendelkezzen. Az alapjogokkal való közvetett és távoli összefüggések szabályozására elegendő a rendeleti szint is…”

A NAIH a fentiekből azt a következtetést vonta le, hogy az Alkotmánybíróság álláspontjával a módosító javaslat, ezért Jat-ot nem lehet úgy módosítani, hogy rendeletben lehessen szabályozni az alapjogokat közvetlen, de kis mértékű, vagy közvetetten de jelentős korlátozását.

A NAIH a fentiekre tekintettel javasolta a módosító javaslat korrigálását.

(naih.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.