Szabálysértési értékhatáron belül rongált, mégis fogházbüntetés lett a vége


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a negyvenes éveiben járó büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, aki 2019. december 10-én este fél hét körül egy borosüveggel a kezében bement az egyik martfűi lottózóba.

Miután a pultos nem szolgálta ki a férfit szeszes itallal, provokálni kezdte az egyik vendéget, majd kihívta az utcára és ököllel arcon ütötte. Ezután betörte a lottózó üvegajtaját, majd mielőtt távozott, a borosüveget a kirakatüveghez vágta, de az nem törött be.

A bántalmazott vendég 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de nem kérte emiatt a vádlott megbüntetését. Az üvegajtó betört, ami 25 ezer forintos, azaz szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozott a lottózó tulajdonosának. A férfi magatartása ennek ellenére bűncselekménynek minősült.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint ugyanis bűncselekményt, garázdaságot követ el, aki, ahogy jelen esetben is történt, olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, és vétség miatt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2020. március 31-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság egy előkészítő ülést és egy tárgyalást tartott. Utóbbin, 2020. július 2-án a vádlottat, aki többször állt már bíróság előtt, garázdaság vétsége miatt 1 év fogházbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyektől.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen befejeződött.

A Szolnoki Törvényszék 2021. március 5-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta, a kiszabott büntetés enyhítésére nem látott okot.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 2.

Két évet kapott a sikertelen templomi tolvaj

A Pécsi Járásbíróság a 2020. május 27. napján megtartott előkészítő ülésen H.I. vádlottat rongálás bűntettében bűnösnek mondta ki, ezért őt, mint többszörös visszaesőt két év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.