Szexuális erőszak – enyhítettek másodfokon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. június 14.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a sértett szerinte meggondolatlan magatartását.


A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét. I. és II.r. vádlottat 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte. III.r. vádlottat 1 év 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, IV.r. vádlottat 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztére, V.r. vádlottat 1 év 2 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte – olvasható a Debreceni Itélőtábla közleményében.

A vádlottaknak végrehajtás esetén a büntetést fiatalkorúak fogházában kell letölteni. A bíróság mellőzte a társtettesként elkövetés minősítést. A bíróság elrendelte valamennyi vádlott vonatkozásában pártfogó felügyeletét.

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

Mint az a közleményben olvasható, az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és helyesen következtetett a vádlottak büntetőjogi felelősségére. A vádlottak cselekménye mélyen elítélendő magatartás, azonban esetükben a büntetési célokat nem csak szabadságvesztés büntetéssel lehet elérni. A büntetés kiszabása során a másodfokú bíróság abból az elvből indult ki, miszerint a fiatalkorúval szemben szabadságelvonással járó büntetést kiszabni csak akkor lehet, ha a büntetés célja más módon nem érhető el, illetőleg fiatalkorúak esetében a büntetés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányban fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljon. Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a sértett meggondolatlan magatartását – olvasható az ítélőtábla közleményében.

A meggondolatlanság és a fiatalkor miatti kiforratlan személyiség azonban a vádlottakra is vonatkozik. A vádlottak valamennyien büntetlenek, rendezett családi körülmények között élnek, határozott jövőképük van. A vádlottak 7 hónapig voltak előzetes letartóztatásban javító intézetben és ez elegendő volt arra, hogy okuljanak a történtekből. Valamennyi vádlott bűntudattal küzd és a sértett sem kívánta, hogy a fiúk börtönbe kerüljenek. Az I.r. vádlottat pszichológus kezelte. A cselekmény esetében szükséges a szabadságvesztés büntetés alkalmazása, de az enyhítő körülményekre való tekintettel enyhítette az ítélőtábla a büntetéseket.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2016 januárjában Fk. I. L. I.r. vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 4 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Fk. P. J. B. II.r. vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 4 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Fk. Cs. Á. III.r. vádlottat vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 3 év fiatalkorúak börtönére ítélte.

A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Fk. B. M. Z. IV.r. vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 3 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Fk. Sz. D. V.r. vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 4 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen I., II., III., IV. r. vádlottak enyhítésért, V.r. vádlott felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2013 augusztusában a fiatalkorú vádlottak, akik barátok voltak, Nyíregyháza-Sóstófürdőn egy zenés rendezvényre készültek és előtte már V.r. vádlott szüleinek lakásába, hogy ott alkoholt fogyasszanak. Kk. B. D. sértett egy barátnőjével szintén a rendezvényre készült. A sértett ismerte a vádlottakat, akik hívták, hogy menjen fel az említett lakásba és majd onnan együtt menjenek a rendezvényre. Valamennyi vádlott tudta, hogy a sértett általános iskolás, a 14. életévét még nem töltötte be. Délután a sértett felment a lakásba, ahol a fiúkkal közösen szeszesitalt fogyasztottak.

A vádlottak nem itatták le a lányt, csupán megkínálták őt itallal. A sértett kb másfél dl vodkát fogyasztott el, amitől szédült, olyan ittas lett, hogy védekezésre illetve akaratnyilvánításra képtelen állapotba került. A vádlottak ezt észlelték, felvitték a lányt a hálószobába, alsótestét lemeztelenítették nemi szervét fogdosták illetve egyéb módon végeztek vele szégyenítő cselekményeket. A több mint egy órán át tartó cselekményük során I. és IV.r. vádlott több fénykép- és videofelvételt készített, megörökítve a pornográf tartalmú történéseket. IV.r. vádlott internetalapú zárt csoportot hozott létre és oda a felvételeket feltöltötte, illetve egymással kölcsönösen megosztották azokat. Este 10 óra tájban a vádlottak elmentek a rendezvényre, a sértettet a lakásban hagytak aludni. A sértett a reggeli órákban ébredt fel, és állapota miatt még nem is emlékezett arra, hogy vele mit tettek. A vádlottak által külső személyeknek küldött képeket a városbeli diákok egymásnak küldözgették középiskolánként és középiskolák között. A sértett néhány nappal később szerzett tudomást a felvételekről – zárul az ítélőtábla közleménye.

Kapcsolódó cikkek:


Szerzői jog: szigorú döntést hozott az EUB
2018. október 18.

Szerzői jog: szigorú döntést hozott az EUB

Felelős a szerzői jogok megsértéséért az a felhasználó, akinek internetkapcsolatával a jogsértést fájlmegosztással elkövették, nem mondhatja azt, hogy egy rokona használta a kapcsolatot - mondta ki ítéletét az Európai Unió bírósága.

Teltházas ügyvédi konferencia az Alkotmánybíróságon
2018. október 18.

Teltházas ügyvédi konferencia az Alkotmánybíróságon

Először az intézmény történetében, az Alkotmánybíróság elnökének meghívására csaknem százötven ügyvéd vett részt a Magyar Ügyvédi Kamarával együttműködésben szervezett konferencián az Alkotmánybíróság hirdetőtermében.

Életfogytiglan 12 késszúrásért
2018. október 18.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azt a fiatal férfit, aki két és fél éve 12 késszúrással megölte nőismerősét, mert az elutasította közeledését - közölte a bíróság.

Tankönyvpiac: a kormány fellebbez az EJEB-ítélet ellen
2018. október 17.

A kormány fellebbezni fog a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi elsőfokú, nem jogerős ítélete ellen, amely "nem a tankönyvpiaci kiadványok fejlesztésének állami monopolizálása, hanem a tankönyvek iskolákba történő kiszállításának 2011 decemberében bevezetett és 2013-tól alkalmazott központosítása kapcsán született" - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).