Szexuális erőszak – enyhítettek másodfokon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. június 14.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a sértett szerinte meggondolatlan magatartását.


A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét. I. és II.r. vádlottat 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte. III.r. vádlottat 1 év 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, IV.r. vádlottat 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztére, V.r. vádlottat 1 év 2 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte – olvasható a Debreceni Itélőtábla közleményében.

A vádlottaknak végrehajtás esetén a büntetést fiatalkorúak fogházában kell letölteni. A bíróság mellőzte a társtettesként elkövetés minősítést. A bíróság elrendelte valamennyi vádlott vonatkozásában pártfogó felügyeletét.

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

Mint az a közleményben olvasható, az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és helyesen következtetett a vádlottak büntetőjogi felelősségére. A vádlottak cselekménye mélyen elítélendő magatartás, azonban esetükben a büntetési célokat nem csak szabadságvesztés büntetéssel lehet elérni. A büntetés kiszabása során a másodfokú bíróság abból az elvből indult ki, miszerint a fiatalkorúval szemben szabadságelvonással járó büntetést kiszabni csak akkor lehet, ha a büntetés célja más módon nem érhető el, illetőleg fiatalkorúak esetében a büntetés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányban fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljon. Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a sértett meggondolatlan magatartását – olvasható az ítélőtábla közleményében.

A meggondolatlanság és a fiatalkor miatti kiforratlan személyiség azonban a vádlottakra is vonatkozik. A vádlottak valamennyien büntetlenek, rendezett családi körülmények között élnek, határozott jövőképük van. A vádlottak 7 hónapig voltak előzetes letartóztatásban javító intézetben és ez elegendő volt arra, hogy okuljanak a történtekből. Valamennyi vádlott bűntudattal küzd és a sértett sem kívánta, hogy a fiúk börtönbe kerüljenek. Az I.r. vádlottat pszichológus kezelte. A cselekmény esetében szükséges a szabadságvesztés büntetés alkalmazása, de az enyhítő körülményekre való tekintettel enyhítette az ítélőtábla a büntetéseket.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2016 januárjában Fk. I. L. I.r. vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 4 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Fk. P. J. B. II.r. vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 4 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Fk. Cs. Á. III.r. vádlottat vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 3 év fiatalkorúak börtönére ítélte.

A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Fk. B. M. Z. IV.r. vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 3 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Fk. Sz. D. V.r. vádlottat társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntette és társtettesként elkövetett gyermekpronográfia bűntette miatt 4 év fiatalkorúak börtönére ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen I., II., III., IV. r. vádlottak enyhítésért, V.r. vádlott felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2013 augusztusában a fiatalkorú vádlottak, akik barátok voltak, Nyíregyháza-Sóstófürdőn egy zenés rendezvényre készültek és előtte már V.r. vádlott szüleinek lakásába, hogy ott alkoholt fogyasszanak. Kk. B. D. sértett egy barátnőjével szintén a rendezvényre készült. A sértett ismerte a vádlottakat, akik hívták, hogy menjen fel az említett lakásba és majd onnan együtt menjenek a rendezvényre. Valamennyi vádlott tudta, hogy a sértett általános iskolás, a 14. életévét még nem töltötte be. Délután a sértett felment a lakásba, ahol a fiúkkal közösen szeszesitalt fogyasztottak.

A vádlottak nem itatták le a lányt, csupán megkínálták őt itallal. A sértett kb másfél dl vodkát fogyasztott el, amitől szédült, olyan ittas lett, hogy védekezésre illetve akaratnyilvánításra képtelen állapotba került. A vádlottak ezt észlelték, felvitték a lányt a hálószobába, alsótestét lemeztelenítették nemi szervét fogdosták illetve egyéb módon végeztek vele szégyenítő cselekményeket. A több mint egy órán át tartó cselekményük során I. és IV.r. vádlott több fénykép- és videofelvételt készített, megörökítve a pornográf tartalmú történéseket. IV.r. vádlott internetalapú zárt csoportot hozott létre és oda a felvételeket feltöltötte, illetve egymással kölcsönösen megosztották azokat. Este 10 óra tájban a vádlottak elmentek a rendezvényre, a sértettet a lakásban hagytak aludni. A sértett a reggeli órákban ébredt fel, és állapota miatt még nem is emlékezett arra, hogy vele mit tettek. A vádlottak által külső személyeknek küldött képeket a városbeli diákok egymásnak küldözgették középiskolánként és középiskolák között. A sértett néhány nappal később szerzett tudomást a felvételekről – zárul az ítélőtábla közleménye.

Kapcsolódó cikkek:


Handó: meghatározó a bíróságok szerepe
2019. március 22.

Handó: meghatározó a bíróságok szerepe

A kaposvári önkormányzat és a hivatásrendek helyi szervezetei által 27. alkalommal tartott, Jogi beszélgetések című szakmai konferencia zárónapján Handó Tünde és Darák Péter is beszélt.

Enyhítették a piromániás férfi börtönbüntetését
2019. március 22.

Jogerősen ötről négy évre enyhítette a Pécsi Törvényszék annak a nagykátai férfinak a börtönbüntetését, aki 2017 őszén szalmabálák felgyújtásával mintegy 50 millió forintos kárt okozott Baranyában - közölte a bíróság.

Kihirdették az új keresetlevél nyomtatvány rendeletet
2019. március 22.

Kihirdették az új keresetlevél nyomtatvány rendeletet

Kihirdették március 18-án a polgári perben és a közigazgatási bírósági eljárásban alkalmazandó nyomtatványokról szóló 6/2019. (III. 18.) IM rendelet az Országos Bírósági Hivatal és az Igazságügyi Minisztérium hónapokon át tartó együttműködésének köszönhetően. Az új rendelet 2019. április 2-án lép hatályba.