Felfüggesztett börtön életveszélyt okozó testi sértés kísérletét

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. december 10.
Címkék: ,
Rovat:
A hét vádlott az előkészítő ülésen a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését a vád szerint elismerték, tettüket megbánták, és a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak.

Az Egri Törvényszék a mai napon tartott nyilvános előkészítő ülésen meghozott ítéletével S.K. I. rendű, S.I.A. III. rendű, R.I. V. rendű és S.R. VII. rendű vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt két év börtönbüntetésre és 180.000,- forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetések végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék N.J. II. rendű, R.Gy. IV. rendű és R.Zs. VI. rendű vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt két év börtönbüntetésre és 180.000,- forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetések végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlottak egymással rokoni kapcsolatban állnak, míg az egyik sértettel a cselekmény elkövetése idején haragos viszonyban voltak. 2015. december 08-án reggel Lőrinciben az egyik sértett a személygépkocsijával az egyik általános iskolába vitte a gyermekét a másik sértett, az unokatestvére társaságában, akik miután bekísérték a gyermeket az iskolába, a közeli parkolóban beszélgetni kezdtek az egyik ismerősükkel. Ekkor a helyszínen két személygépkocsival megjelentek a vádlottak, akiknek a kezében botszerű tárgyak voltak. Az I. rendű vádlott a gépjárműből kiszállt, az egyik sértetthez ment, majd a nála lévő járóbottal a sértett fejére ütött, miközben a VII. rendű vádlott szintén egy bottal a sértett bordáját ütötte meg. Ezzel egyidejűleg az V. rendű vádlott is fejbe ütötte a sértettet, majd a bántalmazásba a többi vádlott is bekapcsolódott, és a magukkal hozott botszerű tárgyakkal testszerte ütötték a sértettet. A sértett az ütésektől a földre esett, azonban az I. rendű, a III. rendű, az V. rendű és a VII. rendű vádlottak ezt követően is folytatták a sértett bántalmazását. A másik sértett a földön fekvő társa segítségére sietett, ekkor a IV. rendű vádlott hátulról megpróbálta megütni őt, az ütést a sértett kivédte, azonban a II. rendű és a VI. rendű vádlottaknak sikerült a sértettet hátulról egy-egy botszerű tárggyal megütniük. A sértett a bántalmazástól szintén a földre került, ahol a II. rendű, a IV. rendű és a VI. rendű vádlottak tovább ütlegelték a sértettet. Eközben az I. rendű, a III. rendű, az V. rendű és a VII. rendű vádlottak a másik sértettet tovább bántalmazták, aki a fejére és a mellkasára mért botütésektől elájult. Ettől a vádlottak megijedtek, és valamennyien elmenekültek a helyszínről. Az egyik sértett a bántalmazás során nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban súlyosabb, életveszélyes sérülés bekövetkezésének a reális veszélye is fennállt, melynek elmaradása kizárólag a véletlenen múlt. A másik sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A hét vádlott az előkészítő ülésen a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését a vád szerint elismerték, tettüket megbánták, és a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. A bíróság a vádlottak beismerő nyilatkozatát elfogadta, és ítéletet hozott. Az ítélet mind a hét vádlott vonatkozásában jogerős.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Özvegyi nyugdíj holtnak nyilvánítás esetén
2019. november 15.

Özvegyi nyugdíj holtnak nyilvánítás esetén

A Tny. 47. § (1) bekezdéséből nem következik, hogy az egyéves időtartam az igényérvényesítésre nyitva álló határidő lenne, csupán az, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíj a halál időpontjától számítottan legkevesebb egy évig folyósítható.