Tarol a távmeghallgatás

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. február 12.
Címkék: ,
Rovat:
Tavaly összesen 6426 távmeghallgatást bonyolítottak le a bíróságok – olvasható a birosag.hu-n.

6426 távmeghallgatást bonyolítottak le 2019-ben a bíróságok, amelyeken összesen 5221 vádlottat, 232 polgári peres eljárási részvevőt, 638 tanút, 40 szakértőt és 179 szabálysértési eljárás alá vont személyt hallgattak ki.

Kiugró statisztikát mutatnak a büntetőügyekre vonatkozó adatok, hiszen a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva lévő személyeket összesen 4512 alkalommal hallgattak ki a bíróságok. Ennek hátterében a telekommunikációs eszközök használatának egyik előnye áll, hiszen a távmeghallgatásokkal kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok és az áldozatok védelme is jobban garantálható.

A fejlesztés lehetőséget teremt arra is, hogy a tanúknak, szakértőknek nem kell személyesen megjelenniük a tárgyalás helyszínén, mivel a bíróság egy másik városból vagy akár külföldről is meghallgathatja őket. 2019-ben közel 100 alkalommal került sor nemzetközi távmeghallgatásra, a legtöbb esetben a meghallgatások helyszínei között Hollandia, Ausztria, Anglia, Románia, Szlovákia, Szlovénia szerepelt.

2019-ben teljessé vált az országos szintű távmeghallgatási rendszer kiépítése, mivel minden járásbíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és Kúrián van legalább egy olyan tárgyalóterem, mely telekommunikációs eszközökkel van felszerelve.

Kapcsolódó cikkek:


Rendőrökre támadó férfiakat ítéltek el
2020. július 10.

Az ózdi, illetve a hajdúböszörményi bíróság rendőrökre támadó férfiakat ítélt szabadságvesztésre gyorsított eljárásban - tudatta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Késedelem esetén informatikai hibára nem lehet hivatkozni
2020. július 10.

Késedelem esetén informatikai hibára nem lehet hivatkozni

A jogi képviselő informatikai rendszerében fennálló esetleges hiba még méltányos elbírálás esetén sem alapozza meg mulasztása vétlenségét, mert az elektronikusan kapcsolatot tartó felet terheli az a kötelezettség, hogy maga gondoskodjon azokról a műszaki feltételekről, amelyek biztosítják az elektronikus kapcsolattartási rendszer biztonságos alkalmazását.

Jogerős: nem rejtegetheti tovább az EMMI a szivárványcsaládokat
2020. július 9.

2015 óta húzódó ügynek tett pontot a végére a Fővárosi Törvényszék: helyesen járt el az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amikor megállapította: hátrányos megkülönböztetést követett el az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., amikor megtagadta a Szivárványcsaládokért Alapítvány felvételét a család.hu-ra.