TASZ: a szülők javára döntött az Alkotmánybíróság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Alkotmánybíróság  megsemmisítette a legkirívóbb korlátozásokat, de kérdés, hogy ez milyen változást hoz szeptembertől – írja a TASZ blogja.

2019-ben a köznevelési törvényt úgy módosították, hogy a kötelező óvodába járás alól 4 éves kortól ne lehessen felmentést kapni, kötelezővé tették a 6 éves kori iskolakezdést és a magántanulóságot is megszüntették – olvasható a Társaság a Szabadságjogért (TASZ) blogbejegyzésében.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a legkirívóbb korlátozó szabályokat. Az Alkotmánybíróság úgy hozta meg a döntését, hogy 2021. június 30-ig kell módosítani a köznevelési törvényt a döntéssel összhangban. Csakhogy a 6 éves kori kötelező iskolakezdés alóli felmentés kérelmezésének határideje január 15. volt, a kötelező óvodalátogatás alóli felmentésé május 25., az egyéni munkarend iránti kérelemé pedig június 15. Ezért a jövő tanévet ez a módosítás már érdemben nem fogja befolyásolni. Legalábbis a jelenlegi tudásunk szerint, mert a jogalkotó még közbeléphet, és alkothat olyan szabályt, ami már a következő tanévet is érinti. Az Oktatási Hivatal állásfoglalása alapján egyelőre a régi szabályok szerint zajlik minden.

A teljes blogbejegyzés itt olvasható el: https://ataszjelenti.444.hu/2021/04/01/a-szulok-javara-dontott-az-alkotmanybirosag-az-ovoda-es-iskolakezdessel-kapcsolatban


Kapcsolódó cikkek