Tisztességtelen Ászfre bukkant az ügyészség

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. március 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pest Megyei Főügyészség egy ingatlaniroda szerződéseibe foglalt tisztességtelen szerződési feltételek miatt fordult keresettel a Budapest Környéki Törvényszékhez.


A Pest Megyei Főügyészség egy ingatlaniroda szerződéseibe foglalt tisztességtelen szerződési feltételek miatt fordult keresettel a Budapest Környéki Törvényszékhez.

Egy Pest megyei székhelyű ingatlanközvetítő cég számos fővárosi és többek között Pest, Bács-Kiskun, Somogy, Csongrád, Veszprém, Fejér megyében működő irodából álló hálózatot épített ki. A cég előre elkészített egy szerződés mintát abból a célból, hogy az alapján kösse meg a hozzá forduló, ingatlanjaikat értékesíteni kívánó emberekkel a közvetítői szerződést. Ezt a szerződésmintát írták alá az ügyfelek a cégnek az ország különböző pontjain működtetett ingatlanirodáiban.

Az ingatlanközvetítő cég egy ideje már alkalmazta a szerződésmintát, amikor a Pest Megyei Főügyészség azt fogyasztóvédelmi tevékenysége körében megvizsgálta. E vizsgálat során a főügyészség megállapította, hogy a szerződés számos rendelkezése tisztességtelen, vagyis a szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket egyoldalúan és indokolatlanul az ingatlanuk eladására megbízást adó személyek hátrányára rögzíti.

Tisztességtelen a szerződésnek az a kikötése, mely szerint a megbízónak akkor is ki kellett fizetnie a közvetítő díjat,  ha az ingatlant nem az iroda közreműködésével adta el. Sértette a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét az is, amikor kizárták annak a lehetőségét, hogy az eladó a saját ingatlanát maga is értékesíthesse. Tisztességtelen volt az a szerződési kikötés is, amikor az eladónak ki kellett adnia az ingatlant megvásárló adatait az ingatlaniroda részére.

(ugyeszseg.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.