Tíz éves a Győri Ítélőtábla

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2015. február 4.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Győri Ítélőtábla január 30-án ünnepelte újkori fennállásának tíz éves jubileumát, ez alkalomból a távoli múltra és az eltelt tíz évre egyaránt visszatekintő ünnepélyes összbírói értekezletet tartott.


A Győri Ítélőtábla múlt pénteken ünnepélyes összbírói értekezleten emlékezett meg újkori fennállásának tízéves évfordulójáról. A megjelenteket – így az ítélőtáblák és a régió törvényszéki elnökeit, kollégiumvezetőit, az ügyvédi kamarák elnökeit, a területi közjegyzői kamara elnökét, valamint a Széchenyi István Egyetem jogi karának dékánját – Világi Erzsébet, a táblabíróság elnökhelyettese köszöntötte. Mint mondta, az Alaptörvény megalkotásakor az is nagy kérdés volt, hogy a sarkalatos törvényeknek, közülük is az igazgatási rendszerünkre kihatóaknak az összhangja hogyan teremthető meg.

A jubileumi eseményen az alkotmánytan professzora, Kukorelli István tanszékvezető egyetemi tanár, volt alkotmánybíró tartott előadást Az Alaptörvény és az igazságszolgáltatás címmel, egyúttal kitért az ítélőtáblák újkori történetének ismertetésére is. Mint fogalmazott, 1997-ben a jogorvoslati jog kiterjesztése és a Legfelsőbb Bíróság tehermentesítése „hozta képbe az ítélőtáblákat”. Ez egyúttal visszatérés volt a magyar közjogi tradíciókhoz, így biztosítva a négyfokú igazságszolgáltatás lehetőségét. Kukorelli István után Biczó Zalán egyetemi könyvtárvezető mutatta be a Győri Királyi Ítélőtábla egykor országos tekintélyt kivívott elnökeit.

Ptk. Mesterhármas – Családjog

Élettársi kapcsolat, mint szerződés; az élettársi kapcsolat családjogi hatásai; házastársi és élettársi tartás; rokontartás
Szülői felügyeleti jog szabályozása, gyakorlásának elvei; gyermek elhelyezése harmadik személynél; kapcsolattartás szabályozása
Házassági vagyonjogi rendszer

2015. március 24., Budapesti Ügyvédi Kamara

Részletek és jelentkezés >>

A Győri Ítélőtábla elnöke, Havasiné Orbán Mária korábban nyílt pályázatot hirdetett a táblabíróság szakmai könyvtárának elnevezésére. A bírálóbizottság tagja volt Zámbó Tamás a polgári és Széplaki László a büntető kollégium vezetője, valamint Vadászné Szabó Anikó a könyvtár vezetője. A nyertes aspiráns Knapp László volt, akinek pályamunkája alapján a szakmai könyvtár névadója Vörösmarty Béla, a Győri Királyi Ítélőtábla egykori elnöke lett. Az ünnepélyes rendezvény záróaktusaként az ő névtáblájának felavatására került sor.

Kapcsolódó cikkek:


Törvénymódosítás: a büntetett előéletűek nem vezethetnek taxit
2020. július 3.

Tizenhárom közlekedési törvényt módosított pénteki döntésével az Országgyűlés. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett változtatások egyebek mellett lehetővé teszik a büntetett előéletű taxisok kiszűrését a piac tisztítása, az utasok védelme érdekében.

Fontos változások a Kúrián
2020. július 3.

Fontos változások a Kúrián

Számos tapasztalattal járt a járványügyi veszélyhelyzet a bíróságokra és a Kúriára nézve is – mondta dr. Darák Péter a Kúria 2020. első félévét záró sajtótájékoztatón 2020. július 1-én, Budapesten. A Kúria elnöke hangsúlyozta, ezentúl szélesebb körben lesz mód a bíróságon kívüli munkavégzésre. Kiemelte, a Kúria törvénymódosítást kezdeményez, hogy csökkenjen a (nyilvános) tárgyalások száma. Polgári perek esetében főszabály szerint a Kúria továbbra is tárgyaláson kívül bírálja el a felülvizsgálati kérelmeket, tárgyalást akkor tartanának, ha az eljáró tanács azt indokoltnak tartja. Közigazgatási ügyekben pedig akkor tartanának tárgyalást, ha azt a fél kérelmezi és a tanács indokoltnak tartja.