Tízpontos programot hirdet Handó Tünde


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az OBH elnöke kiállt a bírói függetlenség mellett, s tízpontos programot hirdetett meg rendkívüli sajtótájékoztatóján.


Zéró toleranciát hirdetett az ügyhalogatások ellen Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Az OBH elnöke keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján – konkrét eljárások említése nélkül – a közelmúltban jelentős sajtóvisszhangot kiváltó bírósági ügyekre utalva leszögezte: a bírók függetlenek, csak a törvényeknek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók. 

Azt mondta: a bírósági szervezet európai mércével mérve is egyre jobban teljesít. Hozzátette: az ítélkezés hatékonysága – az idő, a minőség és a költségek tekintetében – a bíróság mellett a jogalkotó, az ügyészek, az ügyvédek, a szakértők és az ügyfelek közös felelőssége. 

Handó Tünde bejelentette: a bíróságokba vetett bizalom fenntartása és megerősítése érdekében A szolgáltató bíróságért! címmel tízpontos programot hirdetett meg. 

Ennek részeként felhívta a bíróságok elnökeit, készítsenek cselekvési tervet annak érdekében, hogy az ügyfelek ésszerű időben hozzájussanak a döntésekhez. Szintén felhívta őket arra, hogy a bírák ellen irányuló méltatlan támadásokkal szemben határozottan és hathatósan lépjenek fel, továbbá arra, hogy a hibákkal, hiányosságokkal szemben továbbra is következetesen lépjenek fel. 

HMJ – Hatályos Magyar Jogszabályok három nyelven

Több mint 350 jogszabály, több mint 120 Legfelsőbb Bírósági határozat rendelkező része, a kettős adóztatásról szóló egyezmények jelentős része, több mint 100 Legfelsőbb Bírósági állásfoglalást, több mint 120 Versenytanácsi határozat három nyelven. Az új Jogtáron online módon is elérhető.

Bővebb információ és konstrukciók >>

A program negyedik részeként arra kérte a bírákat és a bírósági dolgozókat, hogy javaslataikkal és véleményükkel támogassák a bírósági szervezetet. Ugyancsak erre kérte a jogkereső polgárokat. 

Az Országos Bírói Tanácstól azt kérte: tegyen meg mindent az etikai kódex érvényesülése érdekében, a Kúria elnökétől pedig azt, hogy a közvélemény érdeklődésére számot tartó ügyekben a jogegység biztosítása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket. 

Handó Tünde bejelentette azt is, hogy megkeresi a legfőbb ügyészt és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, hogy az etikai és szakmai szabályok alapján közösen lépjenek fel az ítélkezés hatékonysága és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősítése érdekében. 

Az OBH elnöke a kormányt arra kérte, hogy a bírósági szervezet véleményét a jogalkotás során továbbra is vegye figyelembe, a tervezett fejlesztésekhez szükséges forrást pedig biztosítsa. 

A program rögzíti azt is, hogy az OBH a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a bírák, a bírósági dolgozók anyagi és társadalmi megbecsülése erősödjön. 

Kérdésekre válaszolva Handó Tünde azt mondta: az utóbbi időben érzékelhetően több támadás éri a bíróságokat. Hangsúlyozta: lehet egymással szemben kritikát, véleményt megfogalmazni, de ezek a vélemények sohasem léphetnek át egy olyan határt, amely az egész igazságszolgáltatás iránti bizalmat ingathatják meg. 

Az OBH elnöke Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt elmondott véleményét, amely szerint a Biszku-ügyben új eljárás elrendelése helyett jobb lett volna döntést hozni, szakmai véleménynek tartotta. Elmondta: jelenleg is zajlik a büntetőeljárási törvény újrakodifikálása, és külön szólt arról, hogy több ügyben is problémát jelent a hatályon kívül helyezés kérdése. Szükségesnek nevezte ennek tisztázását annak érdekében, hogy hatályon kívül helyezés valóban csak súlyos eljárási hiba esetén történhessen. Összességében azt mondta: komoly eljárási módosításokra lenne szükség annak érdekében, hogy a bíróságok valóban hatékonyak tudjanak lenni. 

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta: néhány ügy valóban jelentősen le tudja le tudja rombolni sok ezer bírósági dolgozónak az időszerű, minőségi és az ügyfelekhez méltó eljárását, ezért is kérte a bírósági vezetőket, tegyenek azért, hogy érthetőbbek legyen a döntések. 

Arra a kérdésre, hogy van-e a bíróságokon politikai nyomás, Handó Tünde úgy válaszolt: „nincsen, azért vagyok ebben a hivatalban, hogy ez ne történjék meg”.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 30.

Eltiltott ügyvéd működtetett számlagyárat

A bíróság letartóztatott egy praxisától eltiltott budapesti ügyvédet, a jogász olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több mint 241 millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.