Több mint 8000 távmeghallgatás tartottak az első félévében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre többet használják a bírák a távmeghallgatást a polgári-, a büntető- és a szabálysértési eljárásokban egyaránt.

A távmeghallgatások száma hónapról hónapra növekvő tendenciát mutat, 2020. I. félévében már 8246 távmeghallgatást tartottak a bírák a polgári és büntetőeljárások során. Az érintett időszak adatai alapján a Székesfehérvári Törvényszéken használta legtöbbször – 1291 alkalommal – a VIA VIDEO rendszert.

forrás: birosag.hu

A legtöbb esetben még mindig a büntetőeljárásokban – a fogva lévő terheltek esetében – jellemző ez a meghallgatási forma. Ennek révén kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok, továbbá jelentősen csökkenthetők az eljárásokban felmerülő költségek és meggyorsíthatók az eljárási cselekmények.
A vizsgált időszakban 6929 vádlott, 530 szabálysértés alá vont személy, 485 tanú és 202 polgári peres fél meghallgatására került sor távmeghallgatás útján.

forrás: birosag.hu

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Börtönbe küldték Nicolas Sarkozy volt munkatársait

Börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.

2022. január 24.

Vodkát használtak a fertőtlenítőszerben a hamisítók

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a koronavírusjárványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak.

2022. január 24.

Megújul a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok folyóirat

A Kúriai Döntések Bírósági Határozatok folyóirat 70. évfolyama 2022. január 20-tól külsejében is megújulva és – a kor kívánalmainak megfelelően – a fenntarthatóság jegyében online, szabad hozzáférésű (open access) kiadványként jelenik meg.