Több mint százötven távmeghallgatás volt a bíróságokon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. február 6.
Címkék: ,
Rovat:
A Fővárosi Törvényszék illetékességi körébe tartozó budapesti bíróságokon egyre népszerűbb a tavalyi évben bevezetett távmeghallgatási rendszer. Mind az eljáró bírák és bírósági titkárok, mind pedig a rendszer segítségével meghallgatottak számára előnyösnek bizonyult a Via Video rendszer által biztosított infokommunikációs megoldás, amely nem pusztán költséghatékony távmeghallgatási lehetőséget biztosít, de segítségével a jövőben akár bírósági értekezletek és belső képzések is megtarthatóak lesznek.

Folyamatosan nő azon bírák száma, akik szívesen használják a Via Video távmeghallgatási rendszert. A távmeghallgatás legfőbb előnye a költséghatékonyság, de egyéb szempontok is szólnak a használata mellett. A rendszer segítségével a különleges bánásmódot igénylő sértettek, vagy akár védett személyek is nyilatkozhatnak a bíróság előtt a vádlottól távol, nyugodt körülmények között. A fejlett technológiának köszönhetően a résztvevő felek kiváló minőségben követhetik a távoli helyszínen történteket, ahol egy bizonyítási eljárás során akár egy bűnjel vagy fénykép apró részletére is rá lehet közelíteni.

Laczó Adrienn, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája is előszeretettel használja az új rendszert. A büntetőbíró már több ízben tartott sikeres előkészítő ülést távmeghallgatás segítségével, ahol jogerős ítélet is született. Olyan esetre is akadt példa, ahol egy tanú a kisgyermeke miatt nem tudott vidékről a fővárosba utazni, így egy közel száz kilométerre lévő városban kiépített távmeghallgatási végpont segítségével tehette meg vallomását. Nem pusztán a tanúk számára jelent megtakarítást az, ha nem kell a tárgyalás helyszínére utazniuk: az állam is jelentős összegeket takaríthat meg a rendszer segítségével, ha adott esetben nem kell a terhelteket a tárgyalás helyszínére szállítani. Ez utóbbira példaként említhetjük, hogy sok esetben a vádlott már az első fokon kiszabott büntetését tölti, amikor sor kerül a másodfokú nyilvános ülésére. Ilyenkor ugyanis általában a terheltek sem viselik jól, ha kiszakítják őket a környezetükből, és a hosszadalmas szállításuk, valamint az új környezetben való ideiglenes elhelyezésük is negatívan hathat rájuk. Laczó Adrienn szerint mindenki számára előnyös a távmeghallgatás, amely természetesen kizárólag az érintettek beleegyezésével valósulhat meg. Tájékoztatása szerint a rendszer használata egyre népszerűbb másodfokú nyilvános ülések esetén is.

Eddig 72 távmeghallgatásra alkalmas végpontot alakítottak ki a hazai bíróságokon, 2019. augusztus végéig pedig további 112 helyszínen szerelnek fel a távmeghallgatáshoz szükséges technikai eszközöket. A rendszert folyamatosan fejlesztik, amely innovációnak kiemelt célja, hogy a rögzített hang- és képfolyamhoz a továbbiakban megjegyzéseket is lehessen hozzáfűzni. A tervek szerint ezt a szaknyelvben annotálásnak nevezett technikát 2020-ig fogják kifejleszteni.

Kapcsolódó cikkek:


Lakástakarékpénztárak: elutasította az indítványt az Alkotmánybíróság
2019. július 17.

Lakástakarékpénztárak: elutasította az indítványt az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság elutasította azt az indítványt, amelyben ellenzéki képviselők alkotmányellenességre hivatkozva a lakástakarék-pénztárakról szóló törvény tavaly októberi, a pénztárak állami támogatásának megszüntetését tartalmazó módosításának semmisítését kérték.

Igazságügyi botrány fenyegeti Észak-Macedóniát
2019. július 17.

Belpolitikai válság fenyegeti Észak-Macedóniát, ha kiderül, hogy van összefüggés Katica Janeva különleges ügyész lemondása és egy szkopjei tévés személyiség letartóztatása között.

A munkáltatói ellenőrzés jogszerűségét vizsgálta a Kúria
2019. július 17.

A munkáltatói ellenőrzés jogszerűségét vizsgálta a Kúria

A munkáltatónak a munkavállaló ellenőrzése előtt meg kell határoznia azokat a módszereket és intézkedéseket, amelyek útján közvetlenül hozzáférhet a munkavállaló személyes kommunikációjának tartalmához; tájékoztatni kell őt arról is, hogyha az ellenőrzés a személyes adataira is kiterjed.

Megtévesztheti a fogyasztókat a „csokiszolárium”
2019. július 17.

Megtévesztheti a fogyasztókat a „csokiszolárium”

A GVH versenyfelügyeleti eljárást indított a Chocolate Brown szolárium franchise hálózatot üzemeltető Sun System Kft. ellen, mert úgy véli, hogy a vállalkozás a „Csokicső” szoláriumcsövek reklámozásakor megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.