Túl sokan ülnek előzetesben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az önkényes fogva tartással foglalkozó ENSZ-munkacsoport szakértője szerint túl gyakran alkalmazzák az előzetes letartóztatást Magyarországon, és a bírák a védelem érveit gyakran nem veszik figyelembe ugyanolyan súllyal, mint a vádét. Vladimir Tocsilovszkij erről Budapesten beszélt, a sajtótájékoztatón kollégájával, El Hadji Malick Sow-val tett első hivatalos magyarországi látogatásáról számolt be.


A szakértők az önkényes fogva tartás helyzetéről készítenek jelentést, és szeptember 23-tól vizsgálódtak az országban.

Vladimir Tocsilovszkij kifejtette: az új alaptörvény a fogvatartottak emberi jogainak védelmét is kimondja és ehhez garanciákat ad, mindez pedig az önkényes fogva tartás megelőzését segíti. A szakértő kedvezően értékelte, hogy ombudsmani hivatal működik az országban, és azt is, hogy civil szervezetek konzultálhatnak a fogvatartottakkal, erre ugyanis – mint mondta – nem minden országban van lehetőség. Vladimir Tocsilovszkij emellett a független panasztestületek munkáját is üdvözölte.

Viszont véleménye szerint aggodalomra ad okot, hogy túl gyakran alkalmazzák az előzetes letartóztatás intézményét. A nemzetközi jogszabályok, egyezmények értelmében a fogva tartásnak csak kivételes esetben alkalmazható intézkedésnek kellene lennie, helyette más megoldásokat kellene megfontolni – mutatott rá. Úgy látja, a házi őrizet is a szabadságtól való megfosztás egyik formája, inkább az elektronikus eszközök használatának és a lakóhely-elhagyási tilalom alkalmazásának kellene elterjednie.

A szakértő közölte: ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy a bírák döntenek a fogva tartásról, és a kormánynak nincs hatalma a független bírói hálózat felett. A bírák pedig gyakran az ügyészség javaslatait követik a fogva tartás elrendelésekor, a védelem érveit nem veszik figyelembe ugyanolyan súllyal – mondta. Kiemelte: gyakran úgy tűnik, az ügyészségnek nagyobb a hatalma, mint a védelemnek.

Vladimir Tocsilovszkij arra is kitért, hogy a védelem hatékony fellépéséhez megfelelő eszközöket kellene biztosítani, ezért annak a fontos nyomozati anyagokba való betekintését is segíteni kell. Közölte: érthető, hogy a vádon van a bizonyítási teher az ártatlanság vélelme miatt, de az eljárásban a vádnak és a védelemnek egyenlő feleknek kell lenniük.

Akinek nincs pénze saját ügyvédre, annak “semmi esélye sincs ebben a rendszerben” – mondta a szakértő. Ebben az esetben az állam által kirendelt ügyvéd látja el a képviseletet, egy sikeres, jó ügyvéd azonban nem vállal el ilyen megbízásokat, mert az állam által biztosított díjazás – óránként 3 euró (900 forint) – túl kevés – vélekedett.

Arról is beszélt, hogy egyes településeken az ügyek 50-70 százalékát ugyanannak az ügyvédnek rendeli ki a rendőrség, tehát az ügyvéd megélhetése, jövedelme a rendőrségtől függ, ezért vállal el ilyen sok ügyet. Ráadásul előfordulhat, hogy az ügyvédek – mivel tőlük kapják a megbízásokat – lojálisabbak a rendőrség, mint a védencük iránt – fűzte hozzá.

A szakértő elmondta: bár annak a gyakorlatnak, hogy a kisebb vétségek szabadságvesztéssel is sújthatók, megvan a jogi kerete, aggasztó, hogy ezek a vétségek is súlyos büntetéssel járhatnak, és ez az elkövető családját is igen hátrányosan érinti.

A szakértők  a magyar kormány meghívására érkeztek az országba, magas rangú tisztségviselőkkel találkoztak a törvényhozó, a végrehajtó és az igazságügyi ágból is, továbbá az ombudsmannal és civil szervezetek képviselőivel is egyeztettek. A munkacsoport 2014-re készíti el jelentését, ebben ajánlásokat tesz a kormánynak.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.