Új áldozatsegítő központot adtak át


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest és Miskolc után Szombathelyen kezdi meg szolgáltatását áldozatsegítő központ, a belvárosban, a Thököly utca 14-es szám alatt található kríziscentrumot Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg hétfőn.


A központ létrehozása tükrözi a kormány áldozatsegítés fejlesztését célzó elkötelezettségét, amelyet jelez az is, hogy az áldozatsegítést prioritásként kezeli, a szaktárca pedig mindent meg kíván tenni az áldozatok jogainak széleskörű érvényesítése érdekében, ennek jegyében nyilvánította a 2017-es évet hivatalosan az áldozatsegítés évének – mondta.

Szavai szerint minden megyében tervezik áldozatsegítő központ létrehozását, amelyek működésével azt szeretnék tudatosítani, hogy az áldozattá vált embert nem hagyják magára és a legrövidebb időn belül meg kívánják adni neki azt a személyre szabott segítséget, amely garantálja, hogy az életét biztonságos körülmények között folytathassa.

Az államtitkár szólt arról, hogy Magyarországon az áldozatsegítés első sorban a járási hivatalokban működő állami áldozatsegítő szolgálaton keresztül valósul meg, az áldozatsegítő központok létrehozásával a minisztérium célja szavai szerint az, hogy a járási hivatalok által biztosított áldozatsegítő szolgáltatásokat kiegészítse, a központokban a hivatalokkal és más nem állami segítő civil szervezetekkel együttműködve valósuljon meg a segítségnyújtás.

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

 

Emlékeztetett arra, hogy az ország első áldozatsegítő központját 2017 júniusában a főváros VII. kerületében adta át Trócsányi László igazságügyi miniszter. A központ megnyitásától kezdve eddig 240 esetben nyújtott segítséget, ügyfeleinek 47 százaléka vagyon elleni bűncselekmények, 37 százaléka pedig élet, testi épség, és az egészség ellen elkövetett bűncselekmények áldozatai közül kerültek ki.

Hozzátette: annak ellenére, hogy az első központ Budapesten nyílt meg az ügyfelek 40 százaléka vidéki volt, ami jól mutatja, hogy vidéki központok létrehozására is szükség van.

Vízkelety Mariann ismertetése szerint a központok munkatársai személyre szabott tájékoztatást adnak, érzelmi segítséget is tudnak nyújtani a hozzájuk fordulóknak, amelybe szükség esetén pszichológus szakembert is bevonhatnak.

A hétfőn átadott szombathelyi központban kialakítottak egy úgynevezett “patrónus szobát” ahol az áldozatok számára átmenetileg biztonságos helyet tudnak nyújtani amíg védett szálláshelyen való elhelyezésüket intézik.

Hende Csaba (Fidesz) Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke a megnyitón azt hangsúlyozta: Vas megyében az elmúlt nyolc évben felére csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, ami a vasi emberek törvénytisztelő életvitelének és a biztonságot növelő kormányzati intézkedéseinek is köszönhető.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

111 millió forint bírságot kapott az OTT-ONE Nyrt.

A jegybank feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen és összesen 111 millió forint bírságot szabott ki a társaságra a tiltott a piaci manipulációra, a bennfentes információ nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.

2022. január 24.

Börtönbe küldték Nicolas Sarkozy volt munkatársait

Börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.

2022. január 24.

Vodkát használtak a fertőtlenítőszerben a hamisítók

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a koronavírusjárványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak.