Új épületbe költözött a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Veszprémben

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. október 19.
Címkék: ,
Rovat:
Új épületbe költözött a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amelynek kibővült a jogköre. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke sikeresnek és hatékonynak nevezte a bíróságok szervezeti átalakítását a megújult épület átadása alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Handó Tünde azt mondta, hogy a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság átköltöztetése része a közigazgatási bíráskodás 2020-ra megvalósuló szervezeti átalakításának.

Közölte: 2013-ban állították fel a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat, 2018 januárjában pedig 8 központi közigazgatási és munkaügyi bíróság jött létre, köztük a veszprémi, amely Veszprém megyei, Zala megyei és Fejér megyei ügyeket is elbírál.

Az elmúlt években nőtt a bírósági munka hatékonysága, amit az is jelez, hogy míg 2013-ban, 15 806 peres ügy volt folyamatban országosan, addig 2017-re ez a szám 10 800-ra csökkent – emelte ki.

Handó Tünde elmondta azt is, hogy 973 ügy érkezett a veszprémi bíróságra 2018 januárja óta, ez 71 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának ügyszámát. Elhangzott, hogy országosan 11 százalékkal nőtt a közigazgatási perek száma ugyanebben az időszakban.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szólt arról is, hogy az unión belül Magyarországon bírálják el leggyorsabban a közigazgatási ügyeket, 3-6 hónapon belül az ügyek jelentős része befejeződik.

Hozzátette: a jövőben a Kúriával azonos szintű közigazgatási felsőbíróság jön létre, valamint 8 közigazgatási törvényszéket alakítanak ki.

Handó Tünde hangsúlyozta, hogy szándékuk az online kapcsolattartás további fejlesztése.

Némethné Szent-Gály Edit a Veszprémi Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy nagy kihívást jelentett az 1820-as években épült létesítmény felújítása és alkalmassá tétele a bírósági funkciókra.

Közölte: 8 tárgyalótermet, beléptető rendszert, kezelőirodát, mediációs helyiséget alakítottak ki és modern biztonságtechnikai eszközökkel látták el az épületet.

A munka szeptember 15-től folyik a megújult, ideiglenesnek szánt épületben. A bíróság végleges helye majd az egykori piarista gimnáziumban lesz – tette hozzá.

Porga Gyula Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy a régóta üresen álló épület az érintettek jó együttműködésének köszönhetően méltó funkciót kapott.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


A munkavállaló személyiségi jogának korlátozása
2019. április 19.

A munkavállaló személyiségi jogának korlátozása

A munkavállalónak a párkapcsolatára vonatkozó adat védelméhez, illetve a magánélethez való jog személyiségi joga, így tőle erre nézve csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges.

Munkavállaló felelőssége a munkahelyi balesetért
2019. április 19.

Munkavállaló felelőssége a munkahelyi balesetért

A munkavállaló kizárólagos és elháríthatatlan magatartása a baleset bekövetkezésénél nem állapítható meg, ha a munkáltató nem tett eleget az egészséges és biztonságos munkavégzés biztosítására vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Felfüggesztett büntetést kapott az orvvadász
2019. április 18.

A Tapolcai Járásbíróság 2019. április 17-én kihirdetett ítéletével lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint orvvadászat bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért őt két év – végrehajtásában négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Nemzeti exportcikk lehet a digitális bíróságból
2019. április 17.

Együttműködési megállapodást kötött 2019. április 17-én dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mely szerint a jövőben Magyarország bíróságai is bekapcsolódnak hazánk digitális exportjának fejlesztésébe.