Új épületbe költözött a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Veszprémben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új épületbe költözött a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amelynek kibővült a jogköre. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke sikeresnek és hatékonynak nevezte a bíróságok szervezeti átalakítását a megújult épület átadása alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Handó Tünde azt mondta, hogy a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság átköltöztetése része a közigazgatási bíráskodás 2020-ra megvalósuló szervezeti átalakításának.

Közölte: 2013-ban állították fel a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat, 2018 januárjában pedig 8 központi közigazgatási és munkaügyi bíróság jött létre, köztük a veszprémi, amely Veszprém megyei, Zala megyei és Fejér megyei ügyeket is elbírál.

Az elmúlt években nőtt a bírósági munka hatékonysága, amit az is jelez, hogy míg 2013-ban, 15 806 peres ügy volt folyamatban országosan, addig 2017-re ez a szám 10 800-ra csökkent – emelte ki.

Handó Tünde elmondta azt is, hogy 973 ügy érkezett a veszprémi bíróságra 2018 januárja óta, ez 71 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának ügyszámát. Elhangzott, hogy országosan 11 százalékkal nőtt a közigazgatási perek száma ugyanebben az időszakban.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szólt arról is, hogy az unión belül Magyarországon bírálják el leggyorsabban a közigazgatási ügyeket, 3-6 hónapon belül az ügyek jelentős része befejeződik.

Hozzátette: a jövőben a Kúriával azonos szintű közigazgatási felsőbíróság jön létre, valamint 8 közigazgatási törvényszéket alakítanak ki.

Handó Tünde hangsúlyozta, hogy szándékuk az online kapcsolattartás további fejlesztése.

Némethné Szent-Gály Edit a Veszprémi Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy nagy kihívást jelentett az 1820-as években épült létesítmény felújítása és alkalmassá tétele a bírósági funkciókra.

Közölte: 8 tárgyalótermet, beléptető rendszert, kezelőirodát, mediációs helyiséget alakítottak ki és modern biztonságtechnikai eszközökkel látták el az épületet.

A munka szeptember 15-től folyik a megújult, ideiglenesnek szánt épületben. A bíróság végleges helye majd az egykori piarista gimnáziumban lesz – tette hozzá.

Porga Gyula Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy a régóta üresen álló épület az érintettek jó együttműködésének köszönhetően méltó funkciót kapott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Az önkormányzati intézmények integritását ellenőrizte az ÁSZ

Az elemzés eredménye azt mutatja, hogy összefüggés van az intézmények integritási kontroll szintje és az intézményt irányító szerv típusa között, így arra is rámutatott, hogy a társulás kevésbé eredményesen képes ellátni – jó gazda módjára – az irányító szervi feladatát.