Új minisztérium áll fel és változik a minisztériumi stuktúra


Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló 2022. évi II. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról nyújtott be a Miniszterelnök törvénymódosítási javaslatot, amelyet az Országház napirendjére vette sürgősséggel és váhatóan már kedden döntés születhet a kérdésben.

Palkovics László lemondása és a Technológiai és Ipari Minisztérium megszüntetése után változtat a kormányzati struktúrán Orbán Viktor. Hétfőn benyújtotta a törvénymódosító javaslatot a minisztériumok felsorolásáról. Semjén Zsolt pedig azt kérte, hogy az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalja a javaslatot, és kedden már szavazzon is róla.

A benyújtott javaslatból az derült ki, hogy két új minisztérium áll fel a jövőben:

  • Energiaügyi Minisztérium és
  • Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Utóbbi a Miniszterelnöki Kabinetirodából válik ki január 1-től, és azt jelenti, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önálló tárcát kap. Eddig tárca nélküli miniszterként felelt a területért, a saját apparátussal jelentősen nőhet a súlya a kormányban. Azt már korábban bejelentették, hogy az Energiaügyi Minisztériumot Lantos Csaba vezeti december 1-től.

Forrás: parlament.hu

Részletek: https://www.parlament.hu/irom42/02099/02099.pdf 

Frissítés: 2022.11.22-én:

A képviselők 134 igen, 50 nem szavazattal és öt tartózkodás mellett fogadták el a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását a kormányfő kezdeményezésére. December 1-jétől létrejön az Energiaügyi Minisztérium, az építési és beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik, jövő év január 1-jétől pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással létrejön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. /Forrás: MTI/


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.