Újabb internetes csalás miatt emelt vádat az ügyészség

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. november 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elkövető nem létező álláshirdetések útján csalt ki pénzt a sértettektől. A negyven sértettől a a külföldi munkavégzéshez kapcsolódó költségek előzetes utalását kérte a saját bankszámlájára, azonban az átutalás beérkezését követően többé nem jelentkezett.


A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki nem létező álláshirdetések útján csalt ki pénzt a sértettektől.

[multibox]

A vád szerint a terhelt tettével kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettét valósította meg, valamint más bűncselekmények miatt is vádat emeltek vele szemben.

A terhelt internetes hirdetési oldalon valótlan tartalmú, ausztriai álláshirdetést adott fel, majd a hirdetésre jelentkező sértettektől a külföldi munkavégzéshez kapcsolódó költségek előzetes utalását kérte a saját bankszámlájára. A vád szerint az elkövetőnek azonban egyáltalán nem állt szándékában a munka biztosítása, célja kizárólag az volt, hogy a jelentkezőktől pénzt csaljon ki.

A terhelt hirdetésére 40 sértett jelentkezett, akik átutalták a pénzt a vádlott által megadott bankszámlaszámra, azonban később kiderült, hogy az állás, amelyre a sértettek jelentkeztek valójában nem is létezik. A sértettek összesen 3.892.000 forintot utaltak át az elkövetőnek. Az ügyet a Tatabányai Járásbíróság tárgyalja.

[htmlbox BDT]

A Büntetőtörvénykönyv 373. § (3) b) bekezdése alapján az egyéb minősítő körülményeket figyelmen kívül hagyva a terhelt, bűnössége megállapítása esetén, 3 évig terjedő szabadságvesztésre a Btk. 74. § (1) bekezdése alapján vagyonelkobzásra számíthat, mivel a bűncselekmény elkövetésével kisebb kárt okozott, azonban az üzletszerű elkövetés megállapítható.

Kapcsolódó cikkek:


Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól
2021. április 9.

Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól

Több mint félmilliárd Facebook felhasználó, személyes adatai kerültek nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi médiacég nem védi tökéletesen a hatalmas információs adatbázisát.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés
2021. április 9.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (EDPS) közös véleményt fogadott el a digitális zöld tanúsítványra (vakcinaútlevél) vonatkozó javaslatokról.