Uniós támogatást ígért a csaló

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. október 4.
Rovat:

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy mohácsi nő ellen, aki vissza nem térítendő uniós támogatást ígért az általa megkeresett cégeknek. A vádlott ügyintézési díjat kért a szolgáltatásaiért, azonban a támogatások megszerzésére tényleges lehetőség nem volt.


A mohácsi nő 2015. és 2016. között különböző, többnyire pécsi cégeket keresett fel személyesen, és közvetítő útján.

A vádlott pályázatíró társaságok képviselőjének adta ki magát, és arról tájékoztatta a megkeresett cégvezetőket , hogy az általa képviselt társaságok vissza nem térítendő, uniós forrásból származó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által folyósított támogatásokkal kapcsolatban teljeskörű pályázati ügyintézést vállalnak.

Egyes cégvezetők igénybe akarták venni a vádlott szolgáltatásait. A nő pályázatokkal kapcsolatos tevékenységéért ügyintézési díj megfizetését kért, illetve az állítólagosan elnyert támogatások kifizetésének meggyorsítása végett különböző összegeket vett át a cégek képviselőitől.

A vádlott által felkínált pályázati támogatások azonban nem voltak valósak. A nő nem állt kapcsolatban a megnevezett pályázatíró társaságokkal, az elkövető által a sértettek részére bemutatott minisztériumi dokumentumok hamisak voltak, azok nem a minisztériumtól származtak.

A vádlottnak ténylegesen nem volt lehetősége a gazdasági társaságok részére ígért vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére.

A nő összesen 11 cég vezetőjét tévesztette meg, akiktől alkalmanként 50 000 – 1 100 000 forintot csalt ki. Az elkövető összesen 3,6 millió forint összeget vett át az érintett cégek vezetőitől.

A vádlott által elkövetett cselekmény több rendbeli csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény a Btk. szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(ugyeszseg.hu)

[htmlbox be_jogszabalytukor]


Kapcsolódó cikkek:


Bevezetnek egy harmadik nemet a Németországban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.

Jön a harmadik nem a német jogi szabályozásban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.

Őrizetbe vették a drogkereskedőt
2018. augusztus 14.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a rendelkezésre álló adatok szerint a 2018. augusztus 11-én történt elfogását megelőzően kábítószer beszerzéssel, hígítással és adagolással foglalkozott Budapesten.