Vagyona buktatja le a kecskeméti bírót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bírói megbízatása alóli felmentésére tett javaslatot a Kecskeméti Törvényszék elnöke annak a bírónak az esetében, aki nem tudta igazolni vagyongyarapodását.


A Népszabadság csütörtöki számában megjelenteket megerősítve Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke elmondta: november 19-én azonnali hatállyal felmentett a munkavégzés alól egy bírót, aki nem tudta bizonyítani az elmúlt három évben szerzett vagyonának eredetét.

Utalt arra, a bírók jogállásról szóló törvény előírja, hogy a bíráknak háromévente vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amelyben kötelesek a saját és családtagjaik jövedelmét feltüntetni.

A bíró márciusban adott vagyonbevallást, amelyet májusban az érintett jelenlétében összevetett a három évvel korábbival, és úgy ítélte meg, hogy a “bevallott jövedelemből nem lehetett volna olyan vagyongyarapodásra szert tenni”. A törvényszék elnöke ezért az Országos Bírói Tanácsnál (OBT) eljárást kezdeményezett, amely novemberben zárult le.

Bicskei Ferenc kiemelte, hogy a 15 tagú bírói tanács – amelynek ő is tagja, de érintettség miatt ebben az eljárásban nem vett részt – úgy látta, hogy a kecskeméti bíró valamit eltitkolt bevallásában, mert az általa igazolt jövedelem nem nyújthatott fedezetet a bevallott vagyongyarapodásra.

                Jogszabályváltozások 2014
               

                    Átfogó, a legfrissebb változásokat bemutató, ingyenes konferenciát rendezünk az ügyvédi hivatásrend tagjai számára a legnagyobb érdeklődésre számot tartó területek változásait ismertetve.

               

                    Program:

               

  •                    
  •                         9:30-9:40          Megnyitó    Dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
  •                    
  •                         9:40-11:00        Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó jogalkotás előadó: Dr. Gárdos Péter ügyvéd, Gárdos – Füredi – Mosonyi-Tomori Ügyvédi Iroda
  •                

               

  •                    
  •                         11:15-12:00     A Közbeszerzést érintő változások 2013/2014 előadó: Dr. Kovács László, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közbeszerzés-stratégiai és Tájékoztatási Főosztály, főosztályvezető-helyettes
  •                    
  •                         12:00-13:00     Adóváltozások 2014 előadó: Dr. Varga Árpád, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, elnökhelyettes
  •                

               

                    A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés és regisztráció itt

           

                 

A bírák jogállásáról szóló törvény alapján javaslatot tett Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél a bíró felmentését – tette hozzá a törvényszék elnöke. Ezzel párhuzamosan azonnal felfüggesztette a bírót a munkavégzés alól, mert már az önmagában felmondási ok, ha a bíró nem vallja be minden legális jövedelmét – mondta Bicskei Ferenc. A bíró a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál a döntés ellen keresettel élhet – fűzte hozzá.

Az OBH elnökének és neki is az a határozott álláspontja, hogy feddhetetlennek kell lennie a bírósági szervezet minden tagjának, amiből az is következik, hogy “a bíró nemcsak a saját fedhetetlenségéért felelős, hanem a szervezetéért is” – fogalmazott Bicskei Ferenc, hozzátéve, hogy minden esetben következetesen fognak eljárni.
Az MTI kérdésére a törvényszék elnöke szólt arról, hogy az eljárásnak más következménye is lehet, de az már nem a bíróságra tartozik, abban a nyomozóhatóságnak lehet szerepe.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.