Van kapcsolat a jogállamiság és a költségvetés között


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A következő uniós költségvetési keretről júliusban állapodtak meg a 27 ország vezetői. A zárónyilatkozat azonban kétértelműen fogalmazott a jogállamisági fék ügyében. Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel szerint azonban mindenképpen lesz jogállamisági mechanizmus a következő költségvetésben. A belga politikus erről Brüsszelben beszélt az Euronewsnak adott interjúban.


“Van kapcsolat az uniós költségvetés, a helyreállítási alap pénzei és a jogállamiság között. Most az Európai Parlamenttel és a tagállamokkal együtt dolgozzuk majd ki azt, hogy ezt a döntést hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban. Ez nem lesz könnyű, több értelmezés is van jelenleg. De biztos vagyok abban, hogy megoldást találunk majd” – mondta Charles Michel a Brüsszeli Gazdasági Fórumon.

Az uniós csúcs zárónyilatkozata azt tartalmazza, hogy fontos megvédeni az unió pénzügyi érdekeit. Ezek megszegésekor “az Európai Bizottság javasol majd intézkedéseket az Európai Tanács számára minősített többségi eljárással. Az Európai Tanács sürgősséggel visszatér az ügyre.”

Erre a bekezdésre utalva a magyar kormány álláspontja az, hogy a jogállamiság ügye le lett választva a költségvetésről. Hiszen ezt a passzust leginkább költségvetési visszaélésekre lehet alkalmazni, vagyis a jelenlegi formájában a demokrácia hiányára, például a sajtószabadság helyzetére nem adható büntetés. Viszont a zárónyilatkozat általánosságban megemlíti a jogállamiság fontosságát is, ezért széles teret ad az értelmezésnek.

európai unió jogrendszere

Egymásnak feszül az Európai Parlament és az Országgyűlés

Az Európai Parlament viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a jogállamisági gondok esetén a kifizetéseket megtagadhassa az unió. Az ügy nem csak Magyarország, illetve Lengyelország esetében fontos, többen Bulgária esetében is alkalmaznák ezt a passzust, ahol tüntetők hónapok óta követelik a kormány lemondását korrupció gyanúja miatt.

“Kell lennie kapcsolatnak az európai költségvetéshez való hozzáférés és a jogállamisági normák és a korrupció elleni harc teljes körű alkalmazása között. Ezekkel gond van Bulgáriában is” – mondta Juan Fernando Lopez Aguilar, az Európai Parlament LIBE-bizottságának szocialista vezetője.

A Politico című brüsszeli lap nemrég arról írt, hogy a magyar Országgyűlés az egész uniós helyreállítási csomag elfogadását blokkolhatja, amíg a magyar kormány számára megfelelő jogállamisági alku nem születik. Az uniós mentőalapról szóló megállapodást ugyanis mind a 27 uniós tag törvényhozásának ratifikálnia kell.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.